29-årige dubbelmördaren dömd till rättspsykiatrisk vård

Tingsrätt, åklagare, målsägare och försvar. Alla var överens när den 29-årige mannen på torsdagen dömdes till rättspsykiatrisk vård för att ha mördat sina fostersystrar i Gävle respektive Skutskär förra året. Men själv vägrade 29-åringen att svara på några frågor.

Tierp2006-01-26 19:53
Intresset var stort både från medier och allmänhet när 29-åringen på torsdagen stod inför rätta i Gävle tingsrätt. Mannen själv satt dock bara i rättssalen en kort stund. Med blicken fäst i bordet framför sig och med ett uttryckslöst ansikte lyssnade han när kammaråklagare Christer Sammens redogjorde för händelseloppet för mordet på den 19-åriga kvinnan i Gävle i slutet av mars. När åklagaren började redogöra för Skutskärsmordet 25 oktober, då en 34-årig kvinna knivmördades i sitt hem, bad den åtalade att få lämna rättssalen och lyssna i ett intilliggande rum. Där förblev han under hela rättegången.
29-åringen vägrade också att svara på frågor i rätten. Allt han hade att säga var redan sagt i polisförhören hälsade han genom sin försvarare, Uppsalaadvokaten Magnus Isaksson.
— Efter förhören på häktet sa han att nu hade han berättat och att poliserna måste förstå att han var sjuk. I fortsättningen ville han prata med en läkare, förklarade Magnus Isaksson.

I stället fick tingsrätten lyssna på två inspelade förhör där 29-åringen erkände de båda morden och berättade om hur de hade gått till.
— Det var helt orealistiskt. Det kändes inte som om det var jag som gjorde det, sade mannen på bandningen från november.
29-åringen har även förhörts senare, men då som en del av den rättspsykiatriska undersökning som alltjämt är belagd med sekretess. Såväl åklagare som försvarsadvokat menade dock att det ännu inte har kommit fram någon riktig förklaring på varför mannen plötsligt fick lust att döda sina fostersystrar.
— Man kan ha vissa frågor och spekulationer, men jag vet inte om det är någon i detta land som kan förklara varför han har gjort så här, sade Christer Sammens i sin slutplädering.
— Det är ofrånkomligt att man frågar sig varför, men det finns ingen enkel förklaring, menade Magnus Isaksson.
Förutom mannens egen berättelse hänvisade Christer Sammens under rättegången till den omfattande tekniska bevisningen. Förutom att det sätt den åtalade beskrivit händelseförloppen på har kunnat bekräftas av rättsläkarna har mannen vid båda morden lämnat egna blodspår efter sig. Redan före mordet i Skutskär höll detta på att leda polisen till Gävlekvinnans fosterfamilj.
— Samma DNA som fanns på mordplatsen i Gävle hade funnits på ett antal brev med sexuellt ofredande som offret i Skutskär hade fått 2003. Polisen letade kopplingar mellan kvinnorna och fann att de bott i samma fosterfamilj. Den 27 oktober hade hela familjen gått med på att lämna frivilliga DNA-prov, berättade Christer Sammens.

Men vid det laget hade alltså ännu ett mord hunnit ske.
Vid rättegången vittnade även sambon till den mördade Gävlekvinnan och pekade ut 29-åringen som den han sett stå med en blodig kniv i parets lägenhet, strax innan han själv rusade ut ur lägenheten i panik. Sambon själv satt under våren häktad i sju veckor misstänkt för mordet. Hans målsägarbiträde Peter Althin kallade historien sanslöst märklig och tragisk.
— Jag har aldrig tidigare varit med om att jag efter samma händelse först varit försvarare för en person och sedan blivit samma persons målsägarbiträde, sade han.
Precis som väntat dömde tingsrätten 29-åringen till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. De skadestånd som de efterlevande till de båda kvinnorna hade begärt fick bifall av tingsrätten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om