Kören består i dagsläget av ett 20-tal röster, jämnt fördelade på den traditionella manskörens fyra stämmor. Det är den enda kvarvarande i Tierps kommun, där det tidigare fanns manskörer i alla tätorter och inte minst på bruksorterna.
– Manskörerna har suttit lite trångt ett tag. Många har upplösts, konstaterar Stig Almlöf, som är inne på nionde året som körens ledare.
– För det finns ett behov av manskörsklang, framför allt på våren.
Att just Tierps Manskör överlevt förklarar Stig Almlöf med entusiasmen hos ett antal eldsjälar. Flera är därtill sångare med kraft, som till exempel Bertil Ericsson, traktens mest kände kyrkosångare och körens givna solist sedan decennier. Entusiasmen växer både av sångarglädje och social samvaro.
– Varje repetition är en adrenalinkick och i kaffepauserna har jag fått lära mig jättemycket om trakten, säger till exempel Christian Simonson, som ”bara” varit med i dryga tiotalet år.
Kören har lyckats rekrytera kontinuerligt, men välkomnar nya röster.
– Alla kan sjunga, är ju ett talesätt. Men man ska vara beredd att lägga tid på stämövning. Det är inte alldeles tvärenkelt, säger Stig Almlöf.
Till jubileumskonserten den 29 maj har kören repeterat ett tvärsnitt av sin repertoar, framförd tillsammans med Norra Upplands Kammarorkester under ledning av Roland Thalén. Damkören Vi Fem medverkar också som konsertgäster. Innan sommaruppehållet hinner manskören också med två framträdanden på nationaldagen, helt enligt traditionen. Först vid firandet på Gammelgården och i kvällningen i Ullfors bruk.