I juni när DSB Sverige tar över driften av regionaltågtrafiken Upptåget står lokalerna tomma. Det är i dagsläget osäkert hur många av de 94 anställda som fortsätter att jobba för DSB.
– Eftersom det handlar om övertagande av verksamhet så kommer alla att erbjudas fortsatt anställning i DSB. Sedan är det upp till var och en att ta ställning till om de vill det, säger Patrik Haglund, SJ:s platsansvarige i Tierp.
I Björken har SJ över ett hundra kvadratmeter stora lokaler. Det är kontor, omklädningsrum och lunchrum. I en annan fastighet i Tierp hyr SJ en bostad av Tierpsbyggen som används som övernattningslägenhet åt anställda.
– Det är personal i lokalerna varje dag. Lokförare och ombordpersonal har ständig användning av lokalerna, säger Patrik Haglund, som själv bor i Tobo och har ett bekvämt avstånd att pendla till arbetsplatsen i Tierp.
Själv vet han inte vad som händer med hans jobb efter 12 juni i sommar då DSB tar över driften av trafiken.
– Den enda skillnad som allmänheten kommer att se när DSB tar över efter SJ är nog att de anställda får en ny uniform. Servicen blir densamma och vad vi vet förändras inte tidtabellerna, säger han.
I SJ:s lokaler i Björken har redan flyttkartonger börjat fyllas. Stämningen bland personalen är dämpad och några säger till UNT:s reporter att det känns tråkigt att de inte får fortsatt förtroende. Någon oro ligger inte i luften, men viss nyfikenhet på vad det nya har att ge. Innan SJ flyttade till Björken för fem år sedan höll man till i stationshuset.
– Det har varit en otroligt fin arbetsplats att få vara på SJ i Tierp. Det är den bästa tjänsten jag någonsin haft. Vi jobbar ju med ett begränsat område, nämligen UL:s regionaltrafik, säger Ingemar Fält, som är arbetsledare för lokförarna.
När SJ försvinner från Tierp i sommar betyder det jobb för Tierpsbyggen att hitta nya hyresgäster. Sedan tidigare är den så kallade köttbutiken också tom i Björken.
Bostadsbolagets vd Roger Kjettselberg säger att det finns heta intressenter att hyra gamla köttbutikens lokaler. Källor i DSB uppger till UNT att de gärna tar över SJ:s lokaler i Björken. Så lösningar är i sikte.
Upptåget täcker sträckningen från Gävle till Upplands Väsby.
Trafiken har hittills bedrivits av SJ. DSB vann anbudet eftersom de erbjöd det mest fördelaktiga priset. SJ valde att inte lämna något anbud.
Som UNT tidigare berättat genomförde Upplands Lokaltrafik, UL, upphandlingen av Upptågstrafiken för de kommande 10,5 åren.