"Alla ska anpassas till det svenska samhället"

Tierps kommunfullmäktige beslutade på tisdagskvällen om en integrationsberedning som ska utforma en strategi för att minska utanförskapet.

Kommunfullmäktige i Tierp: Joakim Larsson (SD)
Foto : STAFFAN CLAESSON  20141013

Kommunfullmäktige i Tierp: Joakim Larsson (SD) Foto : STAFFAN CLAESSON 20141013

Foto: STAFFAN CLAESSON

Tierp2015-02-17 22:08

Beslutet klubbades i bred politisk enighet, med Sverigedemokraterna som enda motpol och deras krav på att beredningen ska vara inriktad på att sträva efter invandrares assimilation, inte integration.

Beslutet har sitt ursprung i en motion från Åsa Sikberg och Daniel Blomstedt (M) och beredningen ska enligt beslutet ha som övergripande mål att nyanlända långsiktigt blir inkluderade i samhället.

Mot integrationstanken vände sig SD:s gruppledare Joakim Larsson och argumenterade från talarstolen för att gruppen ska kallas assimilationsberedning:

– Jag är inte ense om beredningens inriktning, att skapa en sorts mosaik i samhället. Jag tror inte på det. Ett grundläggande krav på de invandrare som kommer till Sverige är att de ska ta till sig våra seder och bruk. Det är inte integration utan assimilation. Alla ska anpassas till det svenska samhället, sa han och utmålade alternativet integration som ett samhälle där alla kramas.

Joakim Larsson fick omedelbart mothugg från flera talare vände sig mot assimilationstanken med krav på fullständig anpassning. För en av de tydligaste replikerna stod M-gruppledaren och motionären Daniel Blomstedt, som argumenterade för att individen ska stå i centrum och kommer före systemet och att en av de viktigaste poängerna med beredningens arbete är att skapa förutsättningar för många olika individer att utvecklas.

– Vårt övergripande mål är att öka innanförskapet, oavsett hur många vi är och vilka vi är. Vi ska inte exkludera och vi ska inte tvinga någon till något de inte vill, var och en är unik, sa han och gav även SD svar på tal om svårigheten att hitta arbetstillfällen:

– I dag tyder alla prognoser på att det inte finns något län i detta land som är självförsörjande på arbetskaft inom 20 år. Utan invanding är inte ens Stockholms län självförsörjande.

Han välkomnade också ett kramvänligt samhälle med många ansikten, med ett enda förbehåll:

– Alla ska kramas, säger du Joakim. Jag tror det kommer att dröja innan du och jag kramas.

Därefter följde fler debattröster som vände sig mot begreppet assimilation. Exempelvis kommunstyrelsens ordförande Bengt-Olov Eriksson (S):

–  Det är olikheterna som berikar. Mångfalden ger oss ett betydligt rikare samhälle som vi ska vara stolta över.

Beredningens ledamöter valdes vid sittande sammanträde och dess arbete kommer att ledas av Stefan Wårdsäter (S).

FAKTA Assimilation som idé

Assimilation kommer från latinets ord för att efterbilda eller göra lik. Som sociologisk idé definieras det som en process där en minoritet helt överger sin ursprungliga kultur, historia och språk så att kultur- och andra skillnader försvinner. Integration definieras i stället som ömsesidig anpassning och respekt mellan olika grupper och även för grupper som är nya i ett samhälle.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om