Arbetslösheten ökar i Tierp

Arbetslösheten i Tierp har ökat med över en halv procentenhet sedan december 2003. Många Tierpsföretag har varslat personal under året. Trots detta ser Kina Gustafson på Arbetsförmedlingen en ljusning inför 2005.

Tierp2005-01-15 00:00
2004 har varit ett mörkt år för Tierp i ett arbetsmarknadsperspektiv.
I december blev sammanlagt 38 människor av med sina jobb när Munters och Pricks drog ner eller slog igen verksamheten.
En stor siffra för en liten kommun som Tierp.
Enligt arbetsförmedlingens siffror för december 2004 så uppgår andelen arbetslösa i Tierps kommun till 5,1 procent. Det är en ökning med 0,6 procentenheter jämfört med siffrorna från december 2003. Räknar man in de personer som deltar i arbetsmarknadsårgärder är ökningen ännu större. Trots siffrorna är chefen för arbetsförmedlingen i Tierp, Kina Gustafson, positiv inför 2005.
- Just nu går det bra för företagen i Tierps kommun igen. Det har i och för sig varit ett år med många varsel, men arbetsmarknadssituationen går väldigt mycket upp och ner. Sedan är det så att varsel alltid blir väldigt uppmärksammat i medierna, vilket gör att de stannar kvar i folks minnen trots att läget har vänt. Trots att företagen inte går ut och annonserar stort om nya jobb så vänder det alltså nu. Till exempel så har både Atlas Copco och telecomföretaget Habia nyanställt folk. Även Munters har faktiskt rekryteringsbehov igen, säger Kina Gustafson.

Behövs fler med utbildning
Även om hon medger att Pricks nedläggning har gett utslag i arbetslöshetssiffrorna så är hon inte odelat negativ i sin syn på nedläggningens efterföljder.
- Vi har sett att många före detta Pricksanställda har börjat studera på Komvux, vilket är jättepositivt. Invånarna i Tierps kommun är i genomsnitt lågutbildade, och det behövs fler som har en utbildning utöver grundskole- och gymnasienivån, säger Kina Gustafson.

Stickspåret
Andelen arbetslösa som är sysselsatta i åtgärder har också ökat kraftigt under 2004. I synnerhet är ungdomarna i kommunen hårt drabbade. För att få bukt med detta tänker Arbetsförmedlingen sätta in en ny arbetsmarknadsåtgärd. Projektet kallas för Stickspåret och planeringen kommer att inledas på måndag nästa vecka. De första deltagarna förväntas börja i mars.
- Stickspåret är en satsning som görs i Tierp och Älvkarleby tillsammans med kommunerna, primärvården och Svenska kyrkan. De olika intressenterna kommer att arbeta på lite olika sätt. Sammantaget så ger detta ungdomarna tre vägar att komma fram till sitt mål - att komma i arbete, oavsett om de måste vidareutbilda sig eller få hjälp med andra aspekter av arbetssökandet, säger Kina Gustafson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om