– Med lite tur får vi svar på de nya proverna på fredag, annars på måndag, säger Gunilla Ström, fritidsintendent på Tierps kommun.
Provtagning av vattenkvalitén på de kommunala naturbaden görs tre gånger per säsong, i juni, juli och augusti. Man letar E.coli-bakterier och intestinala enterokocker, som normalt finns i avföringen hos människor och djur.
Vid Ängskär visade provtagningen den 21 juni att badvattnet vid campingen hade höga halter av intestinala enterokocker, 1120 cfu/100 ml. För intestinala enterokocker bedöms prover som otjänliga om halten överskrider 300 cfu/100 ml.
Vad beror detta på?
– Det kan vara något tillfälligt eller en förorening av något slag, säger Gunilla Ström. Kanske via fågelbajs, avloppsvatten eller markavrinning efter mycket regn.
Hur vanligt är det att naturbadens vatten är otjänliga?
– Vi har varit förskonade, förra gången var 2009. 2016 var det problem med dammen i Lövsta, i år blev resultatet "tjänligt med anmärkning". Då är halten bakterier något förhöjd men utgör inte någon hälsorisk, 110 cfu /100 ml. Men vi följer förstås upp detta direkt.
Hur stor risk är det att bli sjuk om man badar i Ängskär i dag?
– Svårt att säga, men om man sväljer vattnet kan man få magont och diarré, bli magsjuk. Risken är större för mindre barn och för infektionskänsliga.
I måndags avrådde också Östhammars kommun allmänheten från att bada vid Gräsöbadet efter för höga halter av intestinala enterokocker. Proverna tagna vid Gräsöbadet visade 320 cfu/100 ml.
Sanna Wikström
sanna.wikstrom@unt.se