I år arrangerade Tierps biodlareförening finalen i restaurangskolans matsal Godbiten, där sistaårseleverna och några lärare greppade protokoll och provburkar för att avge sina omdömen.
– Intressant och svårt, sa skolans programansvarige Pierre Rivoire och tog uppgiften på största allvar.
– Får man gå en gång till, frågade han för säkerhets skull.
Fort gick det för kockeleven Ida Deremar att smaka sig igenom de elva finalburkarna.
– Vi jobbar ju med smaker hela tiden, sa hon men medgav samtidigt att honung är lite ovant och ingen av de vanligare råvarorna i skolköket.
Trots det kände hon utan problem tydliga skillnader mellan finalisterna och hon satte högre poäng för honung som smakar mer.
– Den ska ha intensiv honungssmak. Och jag är tedrickare så jag vill dessutom att den ska vara fast.
Inte bara honung ska ha tydlig smakkaraktär. För Ida Deremar är det en självklarhet som gäller allt man stoppar i munnen:
– Man ska veta vad man äter, förklarar hon helt kort.
På frågan om vad hon kan tänkas stoppa honung i, mer än tekoppen, är hon inte lika snabb till svar.
– Dressing kanske. Och vi använder honung för smakens och konsistensens skull när vi gör glass.
Årets honungsvinnare blev Christer Karlsson från Bro-Håbo biodlareförening. Han kommer att få diplom och vandringspris vid distriktets årsmöte längre fram i vår.
Bästa honungen från Bro-Håbo
Vandringspriset för Upplands bästa honung stannar ett år till i Håbo kommun. Vid tisdagens final, där restaurangeleverna i Tierp provsmakade ur elva burkar, fick återigen en odlare från Bro-Håbo biodlareförening högst poäng.
Ida Deremar vill ha honung med tydlig smak och karaktär.
Foto: Anders Badner
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!