Skogsägarföreningen i Uppsala län och skogsbruksområde skriver bland annat i sin motivering att han skött sin skog och fastighet på ett föredömligt sätt i många år och att han gjort detta med "stort intresse och stor noggrannhet" och "varit i hög grad självverksam".
Skogsentreprenör kallar han sig själv. Egna omkring 130 hektar som han ägt och så väl förvaltat sedan 1997 bedömer han tar ungefär en femtedel av arbetstiden.
– Jag lägger nog lite extra tid på markberedning och tätare plantförband för att få bättre kvalitetsskog, säger han och ställer sig samtidigt frågande till vad det blir för timmer av viss nyskog i dag.
Samtidigt gör han ingen hemlighet av att kvalitetsmedvetet skogsbruk inte snabbt och enkelt låter sig räknas om i intjänade kronor. Men Tomas Lindqvist räknar på lång sikt, "grymt långsiktigt" med hans egna ord:
– Det är en livsstil och ett intresse, säger han och hoppas på viss trygghet som pensionär kanske om 30 år genom sitt skogsarbete.
Och att arbeta motormanuellt, det vill säga med motorsåg, beskriver han som närmast unikt.
– Det förekommer nästan inte i dag, säger han om sitt arbete på en tuff marknad och med lönekonkurrens från utländska skogsarbetare. Inte för att han missunnar dem arbete, men för att firmor kan sko sig på löneskillnaderna och för att storbolag utnyttjar det han närmast beskriver som ett systemfel.