Besittningsrätt på gruppboende utreds
Anhöriga till de boende på gruppboendet Grevegatan 22 i Tierp anser att de har rätt att bo kvar, trots att kommunen beslutat att boendet ska stängas. Nu ska Hyresnämnden utreda frågan.
Hyreskontraktet med Robbington förvaltning har sagts upp av Tierps kommun till 30 december. Men nu hävdar anhöriga till två av de boende att de har besittningsrätt och därför rätt att bo kvar.
- Vi tycker att de borde få bo kvar, och alla anhöriga ställer sig bakom detta. De är som en familj och allt har fungerat så bra. En flytt skulle vara väldigt jobbigt för dem, säger Iréne Jansson som är mamma till Bo. Han har Downs syndrom och har bott på gruppboendet i femton år.
- Vi har inte sagt något om flytten till honom ännu. Han skulle inte förstå det. Men vi är oroliga för vad som kommer hända om han måste flytta. Han har reagerat starkt tidigare när han fått byta skola och dagis, säger hon.
Tierps kommun anser inte att de boende på Grevegatan har någon rätt till förlängt kontrakt. De hänvisar till en utredning som gjorts i kommunen. Utredningen visar att behovet av gruppbostäder har minskat och att Grevegatan är lämpligast att stänga. Omsorgstagarna har erbjudits att flytta till andra boenden.
Eftersom det är hyresgästerna - och inte hyresvärden - som lämnat in ärendet för prövning kan inte Hyresnämnden fatta ett beslut, utan endast medla mellan parterna. Enligt hMartin Bergh på Hyresnämnden finns det inget tydligt svar på vem som har rätt.
- Då skulle man få göra en intresseavvägning för att besluta om hyresrätten ska anses upphöra eller inte. Det handlar helt enkelt om vilket intresse som är starkast - kommunens rätt att avveckla boendet eller omsorgstagarnas rätt att bo kvar, säger Martin Bergh och räknar upp några av de saker som skulle bli aktuella i en sådan prövning.
- Man tittar till exempel på hur länge de bott där, vilka påfrestningar det skulle innebära att flytta och vilka alternativ som erbjuds. Sedan ska det vägas mot kommunens situation, säger Martin Bergh.
Men även om de boende skulle få rätt att stanna i sina lägenheter är det tveksamt om kommunen är tvungen att låta gruppboendet i sig vara kvar.
- Min tolkning av lagen är att vi är skyldiga att erbjuda insatser. Var vi erbjuder dem är däremot upp till oss att bestämma. Om vi hamnar i en sådan situation får vi överväga hur vi på bästa sätt kan se över deras behov, säger Peter Nyberg (s) ordförande för utskottet arbete och omsorg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!