Efter valet 2014 har den rödgröna majoriteten gjort förändringar i ordförandeskapet för utskotten. Jonas Nyberg släpper klubban i barn och ungdom och greppar den i stället i samhällsbyggnad. Men han betonar likheter snarare än skillnader mellan mjuka, individrelaterade och hårdare, tekniska plan-, bygg-, trafik- och miljöärenden.
– Det här har lika stor bäring för individen. Mjuka värden måste alltid vägas in och det gäller att tänka långsiktigt och flera gånger, säger han om sitt nya uppdrag.
Han räds heller inte att läsa in nya sakområden.
– Jag har mycket lektyr. Men jag har alltid törstat efter kunskap. Det här är spännande och viktiga framtidsfrågor, konstaterar han.
– Som politiker ska vi heller inte kunna allting. Vi har ett tjänstemannastöd med mycket stor kompetens, så det oroar jag mig inte för.
Till kunskapstörst som drivkraft lägger han personliga kvalifikationer som analytisk förmåga och prestigelöshet.
– Jag är lösningsfokuserad. Om andra har bättre förslag ser jag ingen prestige i att mitt ska vinna.
Jonas Nyberg framhåller också lång erfarenhet som fackligt aktiv och som spelare, tränare och ledare i idrottslivet. På idrottsplanen återfanns han på mittfältet och från idrotten har han med sig att spela i lag framför att göra soloframträdanden.
Men det fanns alltså en period då han hade för många bollar i luften. Innan han 2009 blev ordförande i utskottet barn och ungdom övervägde han att lämna politiken. Fackliga och politiska uppdrag, idrott, yrkesarbete samt åtagandet som deltidsbrandman i kombination med att vara småbarnsförälder blev ett livspussel med för många bitar.
– Det blev ett startskott till förändring. Jag slutade som fotbollstränare och fackligt aktiv. I stället öppnades en annorlunda värld med nya lärdomar i utskottet barn och ungdom.
Efter spårbytet till samhällsbyggnadsfrågor väntar en rad angelägna beslut, däribland 7-8 detaljplaner. Dit räknar han Karlholms strand samt omdebatterade Långörsudden. Han vill vidare se en fortsatt utveckling av Badhusgatan, tror att området Siggebobäcken påbörjas under mandatperioden och att rastplatsen vid E4 som nu förverkligas bidrar till fler spontanbesök som gynnar köpingen.
– Detaljplaner möjliggör nybyggnation som ger nödvändig tillväxt, sammanfattar han och återknyter till vad många sagt före honom. En växande huvudort gynnar hela kommunen gör den starkare inför kommande utmaningar.