Böckernas räddare i nöden ställer ut

Kuratorn Lars-Göran Junars från Skärplinge har en passion: bokbindning. På fritiden letar han upp skamfilade böcker som han ger nya fantasifulla skepnader. På söndag ställs några av hans verk ut i Lövstabruk.- Jag vill rädda böckerna för eftervärlden, säger han.

Kuratorn Lars-Göran Junars binder böcker för eftervärlden.

Kuratorn Lars-Göran Junars binder böcker för eftervärlden.

Foto: Marie Ström

Tierp2008-07-04 21:05
Lars-Göran Juners förvånar. Han kommer från ett enkelt hem. Fadern var chaufför och modern hemmafru. I bokhyllorna fanns i stort sett bara Läkarboken. Innan han var 25 år hade han knappt läst en enda bok.
- Jag tänkte att jag inte skulle förstå böcker, särskilt inte Nobelpristagare. De verkade så märkvärdiga. Men så läste jag John Steinbecks Riddarna kring Dannys bord och märkte att jag hade utbyte av det, säger Lars-Göran Junars som till vardags arbetar som kurator på Tierps högstadieskolor.

Han började läsa och samla på böcker, framför allt Nobelpristagare och andra litterära klassiker. I hans samlingar finns många originalutgåvor och signerade böcker: bland annat en bok som Eyvind Johnson själv bundit och givit till sin brevbärare och ett exemplar av Nattkyparen som författaren Vilhelm Moberg gjort markeringar i och givit till dåvarande Dramatenchefen inför en teateruppsättning.
Läsintresset väckte också ett intresse hos Lars-Göran Junars för hantverket kring boken.
- Jag tittade på hur den var uppbyggd. Saker som omslag, typsnitt och papperskvalitet. Sedan gick jag flera bokbindarkurser, säger han.

Den första boken han band var en signerad originalutgåva av Nils Ferlins Barfotabarn. När Lars-Göran Junars hittade boken höll den på att falla sönder. Sedan dess har tusentals böcker hamnat i Lars-Göran Junars händer. Alla böcker får ett eget särpräglat omslag. En bok har klätts i jeanstyg, en annan är sprutlackerad och en tredje har glaspärm.
- Det är roligt att göra dem snygga igen. Jag försöker hitta ett sätt att få fram ett uttryck på, säger Lars-Göran Junars.
Från och med söndag ställer han ut sina böcker vid bruksarkivet i Lövstabruk. Där kommer också en utställning om det omfattande arkivet, som Korsnäs AB har skänkt till Lövsta bygderåd, att visas. Bygderådet och arkivarien Erik Broström kommer dessutom att ordna dagliga guidade visningar av arkivet under sommaren.
- Vi vill få folk att hitta hit, säger Erik Broström som just nu inventerar de 600 hyllmetrarna. Tanken är att hela arkivet så småningom ska vara sökbart via Riksarkivets databas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om