Reservatet förvaltas av Upplandsstiftelsen, som redan 1991 i samarbete med länsstyrelsen började arbeta med området. Fjolårets länsstyrelsebeslut om nytt reservatsområde och ny skötselplan, innebär att en lång och seg process med att hitta och förhandla med berörda fastighetsägare nu gått i mål. Det enklaste var första markförvärvet från Stora Kopparberg.
Sedan dess har 17–18 andra enskilda fastighetsägare och samfälligheter letats upp och kontaktats. För vissa delar av området har det också krävts fastighetsutredningar genom lantmäteriets försorg.
När nya, större Bredforsen nu invigs, återstår endast ett oklart fastighetsägarskap. Det gäller ett myrområde som aldrig blev föremål för arvsskifte 1918 varför ingen aktuell markägare hittats.
Det nya, större Bredforsens naturreservat omfattar 350 hektar, varav 220 hektar är land och resten vatten. Upplandsstiftelsens ekolog Pär Eriksson berättade vid sin del av invigningsguidningen om flera av områdets karaktärsmiljöer. Dit räknas områden med svämskog, älvängar, några holmar med urskogskaraktär, rester av hagmarker och tidigare fäbodvallar samt restaureringsskog, det vill säga kulturskog som avverkats för mellan 30 och 50 år sedan.
– Det är miljöer som kräver ganska stora skötselinsatser, säger Pär Eriksson.
Älvängarna ska hållas öppna med hjälp av kossor på väg upp från en gård i Björklinge så fort marken bär.
Granskogen, som tränger på när vattenflödena minskar som följd av kraftverkens regleringar, måste också hållas öppna. Det sker genom avverkning och ringbarkning, Som bieffekt av granavverkningen, har smågranar i underskogen tagits tillvara och bland annat blivit ungefär 1 500 meter gärdsgårdsstörar som kommit till användning på Rävsten.
Invigningsgästerna fick under en myggrik promenad bekanta sig med många rara arter, som dalälvsviol (sumpviol) och den unika svampen linddyna
– Nördigt, medgav Jonas Lundin från länsstyrelsen i Gävle om de ingående studierna av den sistnämnda.
– Men det häftiga är inte linddynan i sig utan det den berättar.
Från skogen fördes invigningsgästerna till vattnet, där Upplandsstiftelsens marinekologer Tomas Loreth och Johan Persson demonstrerade elfiske och berättade om vattenlivet.
Sedan var det invigning med tårta och i sitt korta tal följt av bandklippning tog stiftelsens ordförande Staffan Godberg fasta på naturens betydelse för människan:
– Att främja folkhälsan är viktigt för Upplandsstiftelsen.
Fotnot: Reservatet sträcker sig över två län och för de 222 hektar som ligger i Gävleborg gäller ett reservatsbeslut från 1999.
Bredforsen nytt och större reservat
Dalälvsområdet Bredforsen som sträcker sig norrut från strax utanför Söderfors är inte nytt i reservatssammanhang. Men på torsdagen invigdes det som ett nytt och större naturreservat.
Foto: Anders Badner
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!