Bristfälligt stöd till Tierpsungdomar

I helgen är det både Cityfest i Gävle och Reggaefestival i Uppsala. Evenemangen förväntas locka hundratals Tierpsungdomar. Men sedan fältfältsekreterarna drogs in förra året är nattvandrarna den enda organiserade vuxennärvaron från Tierp vid större evenemang och helger.

Tierp2007-08-10 20:36
- Speciellt till Cityfesten i Gävle är det jättemånga ungdomar härifrån som åker. På reggaefestivalen är det inte fullt så många eftersom det är ganska dyrt inträde, säger Sanna Jurell, samordnare för nattvandrarna i Tierp.
Fem nattvandrare från Tierp var på fredagskvällen med under Reggaefestivalen, och på lördagskvällen kommer fyra personer att följa med tåget till Gävle för att finnas till hands under kvällen för Tierpsungdomar som behöver stöd eller hjälp.
- Ungdomarna letar ofta reda på oss om något händer. Det är lättare att tala med någon hemifrån, förklarar Sanna Jurell.
De två fältsekreterare som fanns tidigare drogs in sommaren 2006 i samband med kommunens omorganisering. Tomrummet efter dem märks inte minst vid den här typen av större evenemang, tycker Sanna Jurell.
- Fältsekreterarna känner ungdomarna på ett annat sätt. Vi känner igen folk till utseendet, men ofta vet vi inte namnet. Vi har inte heller några möjligheter att ingripa om något händer.

Även hos polisen i Tierp saknar man fältsekreterare, säger Frida Lundkvist, ungdomsutredare vid Tierpspolisen.
- Det vi framför allt saknar är samarbetet med fältassistenterna vid kritiska helger som exempelvis midsommar och valborg. De hade en kunskap om ungdomarna och deras bakgrund som vi saknar.
Till skillnad från Tierp har Östhammars kommun fortfarande kvar en fältsekreterartjänst. Även om nattvandrarna gör en viktig insats vid stora evenemang, kan de inte ses som en ersättning för fältsekreterarna, menar Carina Karlsson, fältsekreterare i Östhammar.
- Som fältsekreterare är man ju anställd av kommunen och kan följa upp händelser som inträffat under kvällen med exempelvis samtal med ungdomarna och deras föräldrar.
När de som jobbade i Tierp drogs in var det med löfte om att de snart skulle återtillsättas när mer resurser blev tillgängliga. Trots det står alltså Tierp fortfarande utan uppsökande ungdomsarbete.

Freddie Eriksson, myndighetschef för barn och unga inom Resurscentrum för Barn, genomför för närvarande en översyn av vilka behov som finns inom organisationen. Enligt honom är det helt klart att den uppsökande verksamheten skulle behöva förstärkas.
- Vi behöver kartlägga ungdomsgängen för att se i vilka kretsar ungdomar rör sig. Det bästa är ju om man kan sätta in insatser så fort man ser tecken på att en ungdom befinner sig i riskzonen för missbruk och kriminalitet.
I kommunens framtidsvision talas det om att Tierp ska vara "barnens och ungdomarnas kommun". Frågan är om man kan göra anspråk på att vara det om man saknar uppsökande ungdomsverksamhet.
- Jag håller med att som det ser ut i dag uppfyller vi inte visionen fullt ut. Det förebyggande arbetet är oerhört viktigt. Men vi kommer inte att tillsätta några fasta tjänster innan vi har en helhetsbild av vilka behov vi har, säger Pia Wårdsäter (s), ordförande i utskottet för barn och unga.
Enligt Pia Wårdsäter kan bilden över vilka tjänster som bör tillsättas klarna framåt årsskiftet.
- Innan dess får det bli punktinsatser.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om