Hur arbetar Tierps kommun och vilka rutiner finns för hantering av exempelvis frysta bär, för att förhindra en tragisk händelse liknande den i Ljungby? Det är kärnan i en interpellation från Sara Sjödal (C) till kommunfullmäktige. Hon hänvisar till utbrottet av magsjuka i den småländska kommunen, orsakad av magsjukevirus från frysta hallon och som ledde till omfattande sjukdomsutbrott och flera dödsfall.
Sara Sjödal vill ha klarhet i ursprungsland för de bär som hanteras i Tierp och undrar även om kommunens upphandlingskrav behöver förtydligas eller skärpas.
År 2002 drabbades Tierps kommun av en olycklig händelse som också hängde ihop med mathantering. Ett 70-tal äldre insjuknade och fyra dog efter att ha ätit dålig ärtsoppa från kommunens centralkök.
Efter den händelsen åtalades kökets husmor som ansvarig för de brister i köket som avslöjades och därmed för brott mot livsmedelslagen. Husmor friades från brottsmisstankar i tingsrätten, en dom som stod sig även efter prövning i Svea hovrätt.