Det med de nya beräkningsmodeller som Hyresgästföreningen och Tierpsbyggen planerar att införa i det kommunala bostadsbolagets lägenheter.
AB Tierpsbyggen har cirka 1 800 lägenheter i tolv av kommunens orter, knappt hälften av bostäderna finns i Tierps köping. I dag är hyran i bostadsbolagets bostäder i stort sett på samma nivå överallt. I Tierp som i Karlholm kostar det omkring 900 kronor per kvadratmeter och år att bo. Alltså i stort sett samma hyra trots att det kan vara stora skillnader på standard, miljö och service.
– Jag får samtal från hyresgäster i Karlholm som undrar varför de ska betala lika mycket som hyresgäster i Tierp. Servicen är ju så mycket lägre i Karlholm än i Tierp. Det är det vi vill åt med systemet rättvisare hyra, säger Mårten Gulin vid Hyresgästföreningen Aros Gävle.
Systemet bygger på att hyresgästerna själva får värdera och sätta poäng på standarden, miljön och servicen där de bor. Hur tryggt är det att bo här? Planlösning på lägenheten? Många eller få grönområden? Nära till bank, skola och post? Klotter och skadegörelse? Balkong i söderläge? Tvättstuga på samma våningsplan? Trafikbuller eller gnisslande hissar? Ja, alla tänkbara boendefaktorer ska hyresvärden tillsammans med hyresgästerna värdera och sätta poäng på – och sedan räknas hyrorna om efter detta.
– I dag baseras hyran på självkostnadsprincipen, man betalar för vad det kostar att driva runt bostäderna och sedan är det normalt med en procentuell årlig hyreshöjning. Många hyresgäster upplever det som orättvist och tycker det vore mer rättvist att betala för det man har. Med systemet en rättvis hyra går hyran upp i attraktiva lägen medan den ligger kvar eller sänks i mindra attraktiva områden. Vi tycker det är bra om bostadsbolagen tar hänsyn till olika boendefaktorer, säger Mårten Gulin.
– En fördel för bostadsbolaget är att det blir lättare att hyra ut tomma bostäder. I Uppsala är vi på gång att införa rättvis hyra, säger Mårten Gulin.
I Gävleborg har tre kommunala bostadsbolag infört rättvis hyra: Gävle, Bollnäs och Hudiksvall.