Vid rastplatser längs vägarna kan man se enskilda grupper av bärplockare, men inga läger i skogarna.
– Jag har ingen given förklaring, men det är troligt att tidigare års erfarenheter om boendeformer har skrämt en del. Det kan ha fått spridning och många låter då bli att komma, säger länspolisens pressinformatör Christer Nordström.
Inga anmälningar mot utländska bärplockare, till exempel för brott mot allemansrätten, har kommit till polisen. Läget är det samma i Gästrikland och Västmanland.
Över tillfartsvägen till det tidigare stora lägret i skogen utanför Mehedeby har en vägbom satts upp. Skogen här ägs av Bergvik Skog AB och förvaltas av Stora Enso. Lägerplatsen anvisades av Bergvik sommaren 2012, men däremot inte 2013, då lägret likväl uppstod. 2012 kom flera hundra fler bärplockare till lägret än beräknat. Det ledde till sanitära och humanitära problem. Nedskräpning och åverkan på skogen blev besvärande för markägarna. Mycket av detta upprepades 2013 även om det kom betydligt färre plockare. .
Varje torsdag deltar Tierpspolisen i ett möte med kommunen och skogsbolagen om bärplockare i syfte att vara väl förberedda.
– Det finns inget att rapportera. Vi har sett tre bilar med bärplockare som gjorde ett uppehåll men som verkade vara på väg norrut, säger den tillfördade närpolischefen i Tierp Mats Norling:
Migrationsverket har räknat med att det ska komma färre bärplockare från utomeuropeiska länder till Sverige i år än förra året, då 6 000 bärplockare sökte arbetstillstånd. Samtidigt räknar myndigheten med att det ska komma minst lika många bärplockare från östeuropeiska länder som Bulgarien och Rumänien som i fjol. En EU-medborgare behöver inte ha arbetstillstånd eller skaffa sig uppehållsrätt. Arbetskraften är lättrörlig och kan därför vara svår att förutsäga. Än så länge har den i stort sett uteblivit, men situationen kan snabbt ändras.
Det är också torrt i markerna och därför lite bär. Det kan också förklara frånvaron av plockare. För två år sedan gjorde många av dem misstaget att komma flera veckor innan bären var mogna och det bidrog starkt till de humanitära problemen.
Att det ännu råder brist på bär kan de systrar från Thailand intyga. På måndagen var de ute i skogarna mellan Mehedeby och Strömsberg och letade efter blåbär tillsammans med sina bröder och barn. Men deras korgar var tomma.
– Vi hittar ingenting, men vi ska försöka i morgon igen.