– Just nu tittar vi på hur vi kan skapa förutsättningar för att minska deltiderna och hur vi kan använda våra resurser optimalt utifrån kundernas behov. Samtidigt tittar vi på medarbetarnas arbetsmiljö, så att det blir balans, säger Ulrica Strand, verksamhetschef med ansvar för äldreomsorg i Tierps kommun.
Just nu håller Tierps kommun även på att implementera ett nytt it-verktyg, Time Care pool, för att hantera korttidsvikariat upp till fjorton dagar och schemaläggning.
– Det är ett av verktygen för att skapa goda förutsättningar för att använda resurserna på bästa sätt, säger Ulrica Strand.
Tierps kommun inledde hösten 2010 ett projekt i äldreomsorgen, med sikte på att kommunalt anställda som i dag jobbar deltid, ska kunna erbjudas heltidsjobb. Ämnet diskuterades även på kommunstyrelsens senaste möte.
– Det är klart samhällsekonomiskt lönsamt om större andelen av personalen i kommunens verksamheter jobbar heltid, säger kommunstyrelsens ordförande Bengt-Olov Eriksson (S).
Bengt-Olov Eriksson menar att det krävs mycket flexibilitet och att det inte går att hitta en enda lösning för hela kommunen. Han ger exempel på möjliga lösningar som en bemanningspool eller kombinationstjänster mellan äldreomsorg och barnomsorg.
Det sistnämnda kan innebära att personal flyttas mellan omsorgsformer under dagen, ett behovsstyrt istället för schemastyrt arbete.
Både från den rödgröna kommunledningen och från oppositionen betonar man att förändringarna måste göras på ett bra sätt, i samråd med personal, så att organisations- och schemaförändringarna blir attraktiva. Ulrica Strand säger att det finns önskemål bland personal som jobbar deltid att gå upp i tid.
– Vi tittar på personalens önskemål just nu. Cirka 27 procent vill ha en ökad sysselsättningsgrad, även om inte alla vill jobba just heltid, säger hon.
Hon säger också att det är en förutsättning att personalen kan få jobba på flera arbetsplatser, och hon understryker vikten av att ha rutiner och instruktioner som är övergripande i hela kommunen.
– Är du utbildad undersköterska så har du kompetens att arbeta oavsett arbetsplats. Det viktiga är att säkerställa att rutiner och dokumentation görs på samma sätt i kommunen, så att kunden får rätt insatser.
Hon poängterar att man alltid i första hand ska försöka schemalägga personal där de har sin grundplacering.
– Det handlar inte om att alla ska åka runt överallt, utan det kanske kan bli några pass i månaden.