Domstol på syn

För tre år sedan ansökte Snatra bysamfällighet om att få muddra vid den gamla fiskehamnen vid Snatra brygga utanför Karlholm. Efter en lång väntan var det på tisdagen dags för huvudförhandling i miljödomstolen, som har att ta ställning till om någon muddring ska få genomföras.

Miljödomstolen höll på tisdagen syn vid Snatra brygga där bysamfälligheten vill muddra.

Miljödomstolen höll på tisdagen syn vid Snatra brygga där bysamfälligheten vill muddra.

Foto: Per Johansson

Tierp2005-05-03 23:59
Vid förhandlingarna redogjorde Arne Andersson från bysamfälligheten om planerna. Tanken är att de 7 000 kubikmeter sand och lera som kommer att tas bort ska läggas upp som en vall vid hamnen och besås med gräs.
-Vår tanke är både att öka tillgängligheten och göra området trevligare för alla, sade han.
Från Fiskeriverket har miljödomstolen fått kravet att något muddringsarbete inte får ske mellan mars och juni då grumlingen kan ställa till det för fisken. Detta hade inte bysamfälligheten något emot.
—För det första ligger det ju även i vårt intresse att inte förstöra för fisken. För det andra vill vi göra arbetet på vintern eftersom det är då det är lättast att komma åt med maskinerna, sade Arne Andersson som poängterade att man är väldigt måna om att arbetet inte ska ge några skador på miljön.

Speciella förhållanden
Vid förhandlingarna deltog Svante von Strokirch från Naturskyddsföreningen i Tierp. Han ville göra miljödomstolen uppmärksam på de speciella förhållanden som råder vid Lövstabukten med snabb landhöjning och kalkhaltig morän.
Svante von Strokirch menade att man generellt ska vara väldigt restriktiv med muddring i området, men att det i fallet Snatra brygga ändå handlar om ett begränsat område
—Därför kan jag godta just det här, sade han.
Efter förhandlingar i missionskyrkan i Karlholm gjorde Miljödomstolen syn på plats vid Snatra brygga. 31 maj kommer den att lämna besked om det blir något tillstånd för muddring och vilka villkor som kommer att gälla.
—Efter det kommer vi att ta ny kontakt med kommunen för att få tillstånd till att bygga kajer och båthus. Förhoppningsvis kan allt vara klart om tre år, säger Arne Andersson.
Den fortsatta utbyggnaden blir därmed en fråga för bygg- och miljönämnden. Planerna vid bryggan har väckt protester från flera medlemmar i ­Snatra brygga båtsällskap. Dessa uppvaktade kommunen med protestlistor för två år sedan, men till miljödomstolen har ingen av dem hört av sig.
—Jag tror att motståndet har minskat en del, säger Arne Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om