Drogprojekt för unga i Tierp läggs ner

Det nystartade drogprojektet Unga Vuxna i Tierps kommun kommer med största sannolikhet att läggas ned. Detta då kommunstyrelsen har satt ökad press på den budgetöverskridande individ- och familjenämnden.

Tierp2005-06-22 00:00
Alla pågående projekt ska avbrytas om det inte innebär en merkostnad i form av vite för eventuella avtalsbrott. Det uppdraget gav kommunstyrelsen till individ- och familjenämnden på tisdagen. Bakgrunden är nämndens ekonomiska prognoser som talar om ett budgetunderskott på över 14 miljoner kronor. Endast en juridisk hake kan därmed rädda satsningen på de 18-24-åringar som befinner sig i eller riskerar att hamna i narkotikamissbruk.
För kommunens UngVux-team har beskedet kommit som en chock.
— Vi har ju jobbat ett halvår med att marknadsföra oss och gått ut och lovat mer öppenvård. Vi har sett att det finns ett antal ungdomar som behöver hjälp och nu är vi djupt oroade. Det här är en kortsiktig besparing, säger Anna Möller, projektledare för Unga Vuxna.
Inför kommunstyrelsens sammanträde hade hon sammanställt en konsekvensanalys för nedläggningen. Faror som beskrivs är ökad kriminalitet och arbetslöshet, mer tvångsvård och en ökad sjukvårdskostnad. Dessutom ser hon en risk för att en utebliven insats mot 18-24-åringarna även kan drabba de lägre åldrarna.
— Det är den gruppen som påverkar de yngre och introducerar nya drogpreparat på marknaden, säger Anna Möller.
Även närpolisen och Kriminalvården hade inför sammanträdet uttrycka sin oro. Kommunstyrelsen gjorde dock aldrig någon genomgång av de enskilda projekten när den fattade sitt beslut.
— Vi kan inte alla de projekt som pågår. Det är individ- och familjenämnden som har den kunskapen, säger kommunstyrelsens ordförande Bengt-Olov Eriksson (s).
Att kommunstyrelsen trots detta går in och fattar beslut i frågan motiverar han med att det handlar om ett så stort överskott.
— Jag anser att det är kommunstyrelsens skyldighet att gå in med hela handen när ekonomin sticker i väg. Då måste det till drastiska åtgärder, även om det är obekvämt för verksamheten, säger han.
Individ- och familjenämnden ska nu gå igenom sina projekt för att se om det i avtalen finns möjlighet att gå ur dem.
— Vi är så styrda av yttre faktorer att det bara är en liten del vi kan gå in och ta bort och dit hör projekten. Men vi försöker att jobba långsiktigt ändå, säger nämndordförande Ulla-Marie Keddyson (s).
Från och med nu gäller också att alla anställningar och större inköp vid individ- och familj ska godkännas av kommunstyrelsens arbetsutskott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om