Strax intill den nedlagda bensinmacken i Husby, i den stora oljedoftande verkstadens lilla hörn, har hon sin yrkesmässiga hemvist sedan årsskiftet. Det är på denna plats hon fått självkänslan tillbaka. Och livsglädjen.
– Det betyder så otroligt mycket. Jag trodde inte mina öron när jag fick veta att jag blir kvar här. Det var helt fantastiskt, säger Angelika Lindqvist.
Hon håller just på med att tillverka en stor maskin som används vid vägunderhåll. De tummade ritningarna är utskrivna på papper och ligger på bänken bredvid.
– I början tänkte jag bara att det här kommer jag aldrig att klara. Det är för svårt och avancerat. Men det var bara göra sitt bästa och spotta i nävarna.
Angelika Lindqvist har flera utbildningar, bland annat svetsare. Efter en första praktikperiod på företaget Swemco utanför Örbyhus fick hon vid årsskiftet alltså fast anställning. Någon som är ovanligt eftersom hon varit anställd av Samhall sedan 2006 och många av det statliga företagets medarbetare har svårt att få ett jobb på den ordinarie arbetsmarknaden.
– Man blir stämplad om man berättar att man jobbar på Samhall. Många tror att man är knäpp, konstig eller missbrukare – även en hel del arbetsgivare tror det, märkte jag.
För Angelika Lindqvist sökte massor av jobb och fick kalla handen. Något som bröt ned henne. Angelika blev sjuk och deprimerad. Men när hon till slut ändå tog modet till sig och svarade på en platsannons som svetsare hos Swemco kom vändningen.
– Vi är verkligen helnöjda med henne. Angelika är superduktig, ordningsam och kreativ. Hon är en stor tillgång för oss och man kan bara undra hur många liknande dolda talanger som år efter år jobbar på Samhall utan att få chansen hos en annan arbetsgivare att visa upp vad de kan, säger Linus Wester, delägare i Swemco.
2023 fick 19 Samhall-anställda jobb hos andra arbetsgivare i länet och förra året var det 24. Samma tendens finns i övriga landet, där 1 294 fick jobb, en ökning på 11 procent jämfört med 2023, men är en bit ifrån det uppsatta målet på 1 500 personer per år.
– Det viktigaste är kompetensförsörjningen, vi har flera som fått jobb på till exempel restauranger, butiker, som chaufförer och lokalvårdare. Men vi måste bli bättre på att berätta om den bredd av kompetens som våra medarbetare har samtidigt som arbetsgivare kanske också behöver se över sina rekryteringsrutiner, säger Mimmi Bünsow, distriktschef Samhall.