Elevavslöjande om mögliga skyltar

Ettorna och tvåorna på Björkängsskolan i Karlholmsbruk har trafikspanat åt Tierps kommun. Under spaningen har de upptäckt flera brister: mögliga skyltar, utnötta linjer och höga häckar. Tack vare deras iakttagelser ska trafikmiljön nu ses över.

Maria Sahlström fotograferar Klara Buch, Maja Andersson , Daniel Wakander och Philip Pedersén.

Maria Sahlström fotograferar Klara Buch, Maja Andersson , Daniel Wakander och Philip Pedersén.

Foto: Marie Ström

Tierp2008-06-04 00:01
- Det finns en massa mögliga skyltar, säger 9-åriga Klara Buch och visar en solkig skylt vid ett övergångsställe. Hon har dokumenterat trafikmiljön runt skolan tillsammans med sina klasskamrater och läraren Lotta Simonsson.
- När jag har varit ute och gått med eleverna har jag börjat fundera på varför trafikmiljön i Karlholm är så eftersatt. Barnen har också reagerat på att skyltarna ser fula ut och att de inte ser markeringarna vid övergångsställen ordentligt, säger Lotta Simonsson som uppmuntrade barnen att skiva ett brev till Vägverket och berätta om trafikspaningen. I brevet beskrivs flera brister: "En skylt var jättegammal och möglig.

Vi var osäkra på om det fanns trottoar utanför Wesslandia. Vi tycker att det måste finns trottoar där. Det finns många gamla och vingliga som behöver det."
Vägverket tackade och skickade reflexer och beröm, men hänvisade till Tierps kommun som har ansvaret för området. Under tisdagen var översiktsplaneraren Henrik Juhlin och utredningssekreteraren Maria Sahlström i Karlholmsbruk för att lyssna på barnens synpunkter.
- Ett jättebra initiativ. Det är viktigt för oss att höra hur barnen upplever trafikmiljön, säger Henrik Juhlin som får en rundtur på orten av Philip Pedersén, Daniel Wakander, Maja Andersson och Klara Buch. De visar mögliga och nedklottrade skyltar, häckar som är så höga att bilarna inte syns och linjer som behöver fyllas i med färg.

De tycker att det varit roligt att trafikspana och berättar att de bland annat lärt sig vad olika skyltar betyder och varför de behövs. 7-årige Philip Pedersén står och funderar ett tag vid ett övergångsställe utanför äldreboendet Wesslandia där linjerna är så utnötta att de knappt syns.
- Man borde ha en Herr Gårman-skylt här också. För det bor många gamla tanter därinne som kanske ska gå över gatan till biblioteket. En del ser nog dåligt och andra är hörselskadade, säger han.
Henrik Juhlin skriver ned barnens idéer och lovar att ordna åtminstone nya skyltar och målning av övergångsställena så snart som möjligt.

Lotta Simonsson är förvånad över responsen som brevet givit. Både hon och barnen har blivit inspirerade av att arbetet fått effekt och tänker fortsätta trafikspana även i framtiden.
- Det är bra att barnen får känna att de kan påverka, säger hon.
Även Henrik Juhlin är positiv till ett fortsätt samarbete med de unga trafikspanarna. Han vill dessutom inleda ett liknande samarbete med kommunens andra skolor i höst.
- Det är förstås frivilligt, men det har ett stort pedagogiskt värde. Och vi är givetvis tacksamma om de vill hjälpa oss med detta, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om