Elever komponerar skolmatsmenyn
Kritiken mot skolmaten tvingar matleverantören Sodexho till nya grepp. Nu låter de restaurangskolan i Tierp komponera egna menyförslag. Under onsdagen fick lärare, elever och föräldrar rösta fram sin favorit - som hamnar på höstens matsedel.
Josefine Wennberg och Sandra Lindström komponerade de fyra tävlande rätterna. De går andra året på restaurangskolan i Tierp.- Det känns kul att få göra en rätt som hamnar på skolmenyn, säger Josefine Wennberg.
Foto: Pelle Johansson
- Det har varit lite svårt. Man måste tänka att det ska gå att servera i en skolmatsal och därför välja rätter som passar alla. Och sen är 8,50 per portion lite i minsta laget, säger Josefine Wennberg som tror att de flesta kommer att fastna för laxrätten.
Sodexho, som leverar mat till kommunens skolor och äldreboenden, har fått en hel del klagomål - bland annat från skolelever. För att möta kritiken vill företaget ge kunderna större möjlighet att påverka. Referensgrupper inom skola och äldreomsorg får provsmaka nya rätter och matsedeln skickas till exempel ut tidigare för att synpunkter ska hinna ges. Att låta restaurangeleverna komponera menyförslag är ett led i den nya linjen.
- Vi vill involvera eleverna mer och låta dem påverka maten. Eftersom det finns en restaurangskola här fick vi idén att låta dem laga nya rätter. Vi funderar på att utveckla idén ännu mer. Kanske kan vi låta restaurangskolorna i regionen tävla mot varandra, säger Sodexhos produktionschef Anders Eriksson som har hokifilén med äggsås som favorit.
- Det är en bra kombination och så är det kul att de haft lime i såsen, säger han.
För elevrådsrepresentanterna Paula Lundberg, Isolde Riseng, Jennifer Larsson och Leif Nordqvist från Ol Andersskolan i Skärplinge står fisken däremot inte högt i kurs.
- Nej, usch. Ingen gillar fisk. När det är fisk i skolan tar man på tallriken och slänger direkt, säger Jennifer Larsson.
De tycker att restaurangskolans alternativ är betydligt godare än den vanliga skolmaten.
- Det känns fräschare. Allt var lagom varmt och konsistensen var perfekt. Det vore bra om restaurangskolorna fick vara med och bestämma mer, säger Isolde Lundberg som håller på dragonkasslern.
Så vad blev det nu för rätt som föll de flesta i smaken?
- Dragonkassler fick flest röster tätt följt av stillahavslaxen och hokifilén, säger Anders Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!