Elever på Högbergsskolan fick gammal mat

Först fick Högbergsskolan för varm mat från matleverantören Sodexho. Sedan skickades den feltempererade köttgrytan tillbaka igen - tre dagar senare.- Det är allvarligt, säger Marianne Hasselberg, kostkonsulent i Tierps kommun.

Tierp2008-07-07 20:18
När den färdiglagade och kylda maten, som produceras av Sodexho i Gävle, kom till Högbergsskolan märkte kökspersonalen att den höll en temperatur som var en grad över den tillåtna. Därför skickades maten - potatisgratäng och köttgryta - tillbaka med Sodexhos chaufför. På måndagen, tre dagar senare, kördes exakt samma mat ut till Högbergsskolan på nytt. Kökspersonalen upptäckte dock misstaget innan maten hann serveras.
- Är maten för varm är risken stor att den är otjänlig, säger Tierps kostkonsult Marianne Hasselberg som kontaktade miljökontoret i Gävle efter händelsen.

På Sodexho har en utredning gjorts. Den visar att gruppledaren ställde in den returnerade köttgrytan i kylrummet hos Sodexho, i stället för att slänga den. Sedan gick gruppledaren på semester och maten fick stå kvar i kylrummet. När den nya personalen dök upp på måndagen kördes maten därför ut på nytt.
Sodexho skriver i ett yttrande till miljökontoret i Gävle att företaget sedan händelsen gått igenom rutinerna med personalstyrkan, sett över egenkontrollprogrammet tillsammans med Anticimex samt bjudit in Marianne Hasselberg på ett studiebesök till produktionsköket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om