Tomas Waara, chef för miljöskyddsenheten vid länsstyrelsen i Uppsala, kommenterar den pågående miljöprövningen av kraftstationerna i Strömsberg och Västland och de signaler som kommit från kraftbolagens ägare att de kan tvingas i konkurs, stoppa sina verksamheter och "dra upp dammluckorna" för att inte orsaka översvämningar. Något som enligt företrädare för kraftbolagen skulle få till följd helt oreglerade flöden förbi de nuvarande dammarna.
Det ena av bolagen med stationen i Västland har återkallat sin tillståndsansökan.
– Vi är tillsynsmyndighet, de är förelagda att söka tillstånd och det har vunnit laga kraft. Men det är för tidigt att säga hur vi som tillsynsmyndighet ska agera nu, säger Tomas Waara.
Och om något av bolagen skulle läggas ned och vad länsstyrelsen kan kräva då säger han:
– Det finns alltid någon som har ansvar. Man kan inte lämna en anläggning vind för våg. Det finns ju en vatten- och dammanläggning och den ska naturligtvis skötas.
Flera målkonflikter mellan företag, fiske, andra naturvärden och kulturhistoria är inbyggda i ärendena.
– Vi ska företräda de allmänna intressena, visa hur de berörs och kan skyddas. Däri ligger också att beakta målkonflikter mellan olika allmänna intressen och det är vår sammanvägda bedömning som förs fram till domstolen. Men det är inte vår uppgift att värdera de allmänna mot de enskilda intressena. Domstolen ska göra avvägning och bedöma vad som är skäligt att kräva av verksamhetsutövaren, exempelvis för att bygga bort fiskhinder, säger Tomas Waara.
Önskemål om fri vandringsväg för fisk har fått stor uppmärksamhet i samband med miljöprövningarna och när det gäller Strömsberg kommer förslaget om en villkorad fiskväg från sökanden själv. Tomas Waara hänvisar till kravet på Sverige att klara EU-direktivet om god vattenstatus senast till år 2015, med möjlighet till förlängd tidsfrist till 2021.
– Vandringshinder är en av de främsta orsakerna till att vi inte når god vattenstatus och bra fiske är också ett intresse av allmänekonomisk betydelse.
Därmed inte sagt att fria fiskvägar är ett oeftergivligt krav i alla vattendrag:
– Det kan säkert finnas platser där kulturmiljöer kan vinna företräde över fiskeintressen, säger han.
Stiftelsens Strömsbergs Industriminne har i ett yttrande till Mark- och miljödomstolen betonat den kulturhistoriskt värdefulla miljön. Strömsbergs Bruksgille antog vid sitt årsmöte nyligen ett uttalande som går på samma linje. Gillet vädjar till domstolen att ta hänsyn till natur- och kulturmiljön, särskilt så att inte arbetet med en förstudie för att återupprätta Tämnarån som kanotled äventyras.