En historisk doft av pelargoner

För trädgårsmästaren i Lövstabruk är inte blommornas färgprakt eller utseende det primära utan deras historia.

Grönt arv. För trädgårdsmästare Josephina Wesström Juhlin är pelargoner och perenner viktiga delar av vår historia och ett grönt arv värt att förvalta.

Grönt arv. För trädgårdsmästare Josephina Wesström Juhlin är pelargoner och perenner viktiga delar av vår historia och ett grönt arv värt att förvalta.

Foto: Anders Badner

Tierp2015-06-12 09:44

– Jag struntar egentligen i hur de ser ut bara de har funnits länge. Alla mina pelargoner har en historia. De är kulturarv i kruka mer än en växt, säger Josephina Wesström Juhlin och pysslar om bland blommorna i växthuset.

För trädgårdsmästaren är ett gediget historiskt intresse den röda tråd med vilken hon knyter ihop växter, kläder, miljöer och personer och som får utlopp på olika sätt. Hon var till exempel med och drog igång arrangemanget med en blommornas dag för ett antal år sedan, aktuell nu på söndag i orangeriet, men nu anordnad av Svenska Pelargonsällskapet tillsammans med Stiftelsen Leufsta och med andra växt- och trädgårssällskap på plats.

Josephina Wesström Juhlin är också med på ett hörn, men för henne räcker det mer än väl med att jobba med blommor yrkesmässigt varje dag under säsong i det egna växthuset.

Där frodas särskilt pelargoner, ett grönt arv tämligen befriat från trender och tillfälliga nycker.

– En trend skulle i så fall vara just det historiska, säger Josephina Wesström Juhlin.

Samtidigt påminner hon om att även klassiska pelargoner är följden av växthusmanipulation.

– Man har ju laborerat i alla tider. De här gjordes på 1800-talet, även om det inte var lika avancerat då, säger hon.

Ett i dubbel bemärkelse lysande exempel från det seklet är den neonröda Chrystal Palace Gem med ljusgrönt brokiga blad.

Parallellt med Blomsterdagen i Lövstabruk på söndag är det herrgårdsguidningar och vernissage för sommarutställningen i Stora magasinet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om