En resa i rocken

Medelåldern på publiken var påfallande hög när Rockens historia avhandlades i Tierpsgården på söndagen. Det är kanske inte så konstigt - 5 juli i år är det 54 år sedan Elvis slog igenom.

Foto: Hans Lundgren

Tierp2008-03-03 07:32
Runt ett av borden sitter ett gäng förväntansfulla damer. Föredragshållaren Per Danielsson har förutskickat att framställningen skall blandas med mycket rockmusik från olika stilar och epoker.
Damerna säger att de gillar musik med fart i. Anna Utréus är äldst med sina 92 år. Hon beklagar att hörseln avtagit på senaste åren. Solveig Kolm, 65, säger att hon var ung tonåring när rocken slog igenom som en sensation i mitten på 1950-talet.
- Den har följt mig sedan dess. Mina barn har spelat mycket rockmusik på grammofon.

Per Danielsson sammanfattade rockmusiken: snabb rytm, attack i varje ton, korta upprepade tonfigurer.
- Med andra ord enkelt och ungdomligt. Att rockmusiken slog igenom så brett och snabbt berodde också på nymodigheter som LP-skivan, transistorradion, elbasen, televisionen och även sådant som bikinin och kosmetika bidrog faktiskt.
Elvis bar fram rockens genombrott:
- Han var redan i debuten fullfjädrad som artist, skicklig i fraseringarna, angrep varje konsonant, identifierade sig med texterna, säger Per Danielsson.

Så fick publiken höra exempel på det. Damerna vickade fötterna i takt till Heart break hotel.
Rocken tog den stora ungdomsgenerationen efter kriget med storm. Det etablerade samhället uppfattade den som en slags kulturell gerillarörelse.
- I USA försökte man komma åt dess produktionsbolag i juridiska processer och lyckades också. Frank Sinatra utryckte sig nedsättande om låtarnas texter. I slutet på 1950-talet och kom därför en snällare, mer tillrättalagda typ av rockmusik med nästan bara vita artister, "schloken", en slags tonårspop. 1963 kom Beatles och en ny epok.

Del två av Per Danielssons Rockens historia kan man lyssna till i samma lokal den 16 mars.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om