Energisamarbete läggs ned för gott
Efter drygt fyra års arbete lägger energisamarbetet IUC Norduppland ned för gott. Det slutgiltiga avgörandet kom när såväl Tierps som Östhammars kommuner valde att inte skjuta till mer pengar.
Tierps kommuns motivering var att de inte kunde fortsätta att ge pengar till något som kanske kan ge ett bidrag längre fram. Av samma anledning har Östhammars kommun tidigare sagt nej.
— Vi måste veta om det ska bli något om vi ska fortsätta betala in pengar. Det har varit bra miljöprojekt vi har sökt pengar för och vi har haft en jätteduktig projektledare, men det känns för osäkert, säger kommunstyrelsens ordförande i Östhammar Margareta Widén Berggren (s).
Fick inga regeringspengar
Bakgrunden är att IUC Norduppland i november fick avslag på de 21 miljoner kronor man hade sökt från regeringens klimatinvesteringsprogram, Klimp. Pengarna var tänkta att användas till att minska växthusgasutsläppen i de tre kommunerna med hjälp av alternativa energibränslen och utbyggnad av fjärrvärme.
När Naturvårdsverket gav det negativa beskedet i november lämnade man en liten öppning för att ett bidrag ändå skulle beviljas i februari, men de kontakter IUC:s styrelse har haft under vintern har givit besked om att så inte blir fallet.
— Och när Östhammar och Tierp meddelade att de inte ville betala mer pengar bestämde vi oss för att lägga ner IUC Norduppland, berättar bolagets styrelseordförande Lars Skytt (s).
Lars Skytt är även kommunstyrelsens ordförande i Älvkarleby kommun, som till skillnad från de andra kommunerna valt att säga ja till ett ägartillskott.
— Men samtidigt hade det varit en ganska kortsiktig lösning som inte hade hjälpt i längden. Östhammars och Tierps beslut känns ganska logiska, nu när vi inte fick några pengar, medger Lars Skytt.
Väntat förgäves på beslut
Han anser att de fyra år som IUC Norduppland har funnits har varit en enda lång tid av beslutsvånda från statens sida.
Vi har suttit och väntat och aldrig kommit i gång. Vi har hela tiden varit beroende av beslut som inte har kommit. Så har det varit även för andra IUC och just den osäkerheten är en svaghet i sådana här projekt, säger han.
Tanken var att IUC skulle bli självförsörjande, men under de år som projektet har funnits har deltagarkommunerna fått skjuta till runt 150 000 kronor om året. Anledningen till att man trots att projektet började rinna ut i sanden gjorde ett sista försök att få mer pengar var bland annat att projektledaren Lina Gellermark hade börjat engagera sig i ett försök att starta ett Energikontor i Uppsala län.
— Och tanken var att det skulle drivas av IUC, berättar Lars Skytt.
Det planerade Energikontoret kan i stället bli av på egen hand, utan kommunernas direkta inblandning.
— Men vi kan indirekt komma att medverka genom regionförbundet, säger Lars Skytt.
En stor motståndare till kommunernas engagemang i IUC Norduppland är Tierpsmoderaten Björn Norén. Han var mycket nöjd när Tierps kommun beslutade att avsluta sitt stöd till projektet.
— Det här har ju blivit en väldigt lång historia och projektet har försökt att hålla sig vid liv genom att flera gånger byta inriktning. Jag tycker inte att det här är något kommunpolitiker ska syssla med, var hans kommentar efter kommunstyrelsens sammanträde på tisdagen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!