Engelska parken i ny skepnad
Engelska parken i Söderfors har fått ett rejält lyft de senaste åren. Över en halv miljon har satsats på arbetet. De ursprungliga stigarna har restaurerats, nya bänkar har köpts in, blommor har planterats ut och en omfattande röjning har gjorts.
- Jag är stolt över allt vi gjort, säger Tierps gatu- och parkchef Björn Retz.
Foto: Marie Ström
För sex år sedan beslutade länsstyrelsen att parken, som ägs av Tierps kommun, skulle återfå sin forna glans. En vårdplan upprättades.
De gamla stigarna skulle bland annat återskapas efter en karta från 1901 och parken skulle återfå sin engelska landskapsparkskaraktär Sedan dess har mycket hänt.
Tierps gatu- och parkchef Björn Retz går förbi det grekiska templet längs de nyskapade stigarna som kantas av hav med vitsippor och 200-åriga ekar. Förra året sattes bland annat nya bänkar och en informationstavla ut, och en äng såddes med blomfrön. Om tre år är den förhoppningsvis full av gullvivor.
Björn Retz är märkbart stolt över parkens förändring.
- Vi får mycket beröm från folk för detta. De tycker att det ser så fint ut och är glada att man kan se älven. Förut förstörde alla träden sikten, säger han stegar fram till en liljekonvaljomfamnad stenvalvsbro. En grävling gömmer sig raskt mellan några av stenarna. Under bron strömmar vattnet.
- I kanalen var det fullt med näckrosor och vattnet stod nästan stilla förut. Men nu har den rensats och genomströmningen är mycket bättre, säger Björn Retz.
Parken började byggas 1784 av brukspatron Adolf Ulric Grill och hans hustru Anna Johanna. De hade åkt till England, studerat landskapsparkerna och inspirerats. Men det var egentligen 1795 som arbetet tog fart ordentligt.
Bygden drabbades av en snöstorm i maj och bönderna i Hedesunda hade det kärvt. Då anlitade brukspatronen dem i anläggningsarbetet av parken. Efter det blev parken kallad Hedesunda brödkaka.
Och faktum är att restaureringsarbetet i parken - måhända omedvetet - följt de gamla traditionerna. En stor del av arbetet har nämligen skötts av långtidsarbetslösa som varit knutna till Skogsvårdsstyrelsens gröna jobbsatsning.
I år kommer inga åtgärder att ske i parken förutom viss röjning. Men arbetet är långtifrån slutfört. Ännu en stig ska till exempel återställas, en stenbrygga som finns med på kartan från 1901 ska återskapas och det grekiska templet ska fräschas till. Dessutom finns en idé om att flytta en störande kraftledsgata och göra i ordning en gammal utsiktsplats vid älven.
- Parken blir aldrig klar, konstaterar Björn Retz.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!