Ett café som lockar med samtal

Det är nästan fullsatt i lokalen. Språkcaféet på Grevegatan i Tierp är välbesökt och uppskattat av både nyanlända och volontärer.

Ahmed Mohamud Ali, föreståndare för språkcaféet på Grevegatan i Tierp som drivs av Somaliska Föräldraföreningen.

Ahmed Mohamud Ali, föreståndare för språkcaféet på Grevegatan i Tierp som drivs av Somaliska Föräldraföreningen.

Foto: Kjell Sjöberg

Tierp2019-04-27 09:00

KarimaAmrous är 27 år och kom till Sverige från Marocko för fem år sedan. Hon går i grundskolan och läser in de ämnen som behövs för att hon ska få behörighet att söka in till gymnasiet.

Den här dagen går hon och volontären Hans-Erik Johansson igenom en läxa i läsförståelse. De diskuterar olika språkliga tempus samt innebörden och betydelsen av olika ord.

– Det svenska språket är svårt om man jämför med framförallt arabiska som jag studerade i Marocko, säger KarimaAmrous.

Karima förklarar att hon i lugn och ro har möjligheten att gå igenom läxor samt få öva på det svenska språket med volontärerna.

– Hans-Erik hjälper mig också att förstå orden i texten samt så har han förklarat att ett ord kan betyda olika saker i olika sammanhang. Ska jag kunna läsa vidare och bli barnskötare så måste jag lära mig språket bra, menar KarimaAmrous.

Initiativet till språkcaféet togs förra året av den Somaliska Föräldraföreningen i Tierp som nu driver och finansierar verksamheten som håller öppet två dagar i veckan.

– Det började med att ett antal föräldrar tyckte att deras barn behövde mera hjälp läxhjälp. Det ledde till att vi startade en verksamhet som nu växt i omfattning, berättar Ahmed Mohamud Ali, föreståndare för språkcaféet.

Förutom läxläsning, för både yngre och äldre elever, finns det möjlighet för nyanlända från alla länder att träffa svenska volontärer och prata svenska samt lära sig hur samhället och olika myndigheter fungerar.

– I dag har jag bland annat hjälpt en kille från Palestina som precis blivit pappa. Han behövde hjälp att fylla i papper till Skatteverket, förklarar Ahmed Mohamud Ali som till vardags arbetar som modersmålslärare på en skola i Tierp.

Caféet är öppet för alla och det är bara komma in och ta en fika och prata lite och umgås.

– När vi är här övar vi på att prata det svenska språket - det betonar vi, säger Ahmed Mohamud Ali.

Den dag UNT är på plats finns volontärerna Hans-Erik Johansson, Stig Olsson och Marianne Mattsson där.

– Jag började engagera mig i den här typen av verksamhet för tio år sedan då jag hjälpte till lite när en kille sökte uppehållstillstånd i Sverige. För mig är det ett sätt att betala tillbaka till samhället och hjälpa de som behöver, förklarar Stig Olsson.

Även Hans-Erik Johansson tycker det känns bra att få vara med och bidra med sina kunskaper.

– Dessutom är det trevligt att vara här och jag får lära mig nya saker om kulturer och annat, säger Hans-Erik Johansson.

Från föreningens sida är man glad och nöjd med sina volontärer.

– I dag har vi fyra volontärer, men vi skulle behöva få in flera för att kunna ta emot alla de hundratals från olika länder som skulle behöva få komma och få hjälp, säger Ahmed Mohamud Ali.

Språkcaféer

I Tierps kommun finns språkcaféer hos Somaliska Föräldraföreningen samt hos Svenska kyrkan, Borgenkyrkan (frikyrka) och på biblioteket hos Tierps kommun.

Tanken med Språkcaféerna är att det ska vara en mötesplats där man som nyanländ i Sverige har möjligheten att umgås med svensktalande och samtala om livet och öva sig på det svenska språket.

På många språkcaféer kan man även få hjälp med olika läxor samt lära sig hur det svenska samhället fungerar samt få hjälp att kontakta samt fylla i olika blanketter från myndigheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om