Ett lyft för värdefulla hus i Söderfors

Gammelgården och hembygdsgården i Söderfors skiner. Under försommaren har de byggnadsminnesmärkta husen genomgått en omfattande fasadrenovering.

Torsten Lindberg, vice ordförande i Söderfors hembygdsförening är nöjd med renoveringen av Gammelgården och hembygdgården i Söderfors.

Torsten Lindberg, vice ordförande i Söderfors hembygdsförening är nöjd med renoveringen av Gammelgården och hembygdgården i Söderfors.

Foto: Marie Ström

Tierp2008-07-17 18:00
- Det passar perfekt eftersom hembygdsföreningen firar jubileum nästa år, säger föreningens ordförande Gunnar Thollander.
Fasaderna på hembygdsgården och Gammelgården lyser vita och nypustade. Under maj och juni har en omsorgsfull renovering av de gamla byggnaderna gjorts. Eftersom husen anses ha ett högt kulturhistoriskt värde måste arbetet ske med största försiktighet.
- Upplandsmuseets kontrollant har gjort täta kontroller, säger Gunnar Thollander.

Söderfors hembygdsförening har länge varit oroad för husen eftersom pusten började lossna alltmer. Förra året ansökte den om pengar hos länsstyrelsen som gick med på att bekosta 90 procent av den totalt kostanden på drygt 300 000 kronor.
- Det är ett jättestort jobb. Vi är en ideell förening och har inte mycket resurser. Utan hjälp från länsstyrelsen hade vi aldrig haft råd, säger Gunnar Thollander.
Hembygdgården, eller vinkelhuset som de också kallas, är ett av de äldsta husen på Söderfors bruk. Det byggdes i mitten av 1700-talet av Claes Grill, den dåvarande ägaren av bruket.
- Antagligen var det en gästgivargård i början, men byggdes om till arbetarbostad senare, säger Gunnar Thollander som själv bott i huset tillsammans med sina föräldrar på 1940- och 1950-talet.

Hembygdsgården köpte föreningen för en spottstyver när bruksbostäderna såldes ut för tjugo år sedan. Nu används den tidstypiskt inredda stugan bland annat till föreningsmöten och hyrs ut till privatpersoner.
Även Gammelgården har fungerat som arbetarbostad en gång i tiden. Gunnar Thollander gissar att en mästersmed eller förman bott där.
- Arbetarbostäder brukade bara ha ett rum. Här är det både ett rum och ett kök. Det tyder på att någon som ansågs lite finare bodde där, säger han.
Hembygdsföreningen fick Gammelgården samma år som föreningen bildades - 1949. Den inreddes med skänkta ting från de boende på bruket och fungerar i dag som ett museum.
- En del saker är från 1700-talet, men det mesta är från slutet av 1800-talet, säger Gunnar Thollander.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om