Fältsekreterare hinner inte längre kvällspatrullera
En omfördelning inom socialtjänsten i Tierps kommun gör att fältsekreterarna, som tidigare patrullerat bland Tierps ungdomar kvällstid, inte längre anser att de har tid att vara ute på kvällarna. Deras chef håller dock inte med.
- Då hinner vi med hälften så mycket, konstaterar fältsekreteraren Anna Möller.
Hon menar att den tid som återstår kommer att gå åt till prioriterade områden som jobb med grupper, åklagaryttranden och narkotikaärenden. Däremot blir det inte längre några temadagar i skolan och besök på föräldramöten. Och när det gäller fältarbetet i samband med helger och diskokvällar får man förlita sig på de nattvandrande vuxna som arbetar ideellt.
Namnbyte
— Själva funderar vi på att byta namn till "förebyggande socionomer". Vi tycker inte att vi kan kalla oss fältare längre, säger Anna Möller.
Hon ser det som ett trovärdighetsproblem att fältsekreterarna inte längre själva kan vara ute och se vad ungdomarna gör i Tierps uteliv. I stället får de lita på andrahandsuppgifter.
— Det har ju varit vår styrka tidigare. Att vi har sett med egna ögon vilka som har varit berusade och vilka de har umgåtts med. Men jag har aldrig haft så dålig koll på det som nu, säger hon.
— Det känns sorgligt. Vi är miserabelt ledsna över att vi har fått så mycket mindre tid till 12-18-åringarna, sammanfattar Anna Möller.
Individ- och familjechefen Peter Nordström håller inte med Anna Möller om att det måste vara slut på fältarbetet.
— Det är inte så vi har sagt när vi har diskuterat det här. Det får stå för henne. De måste minska ner på att vara ute i skolorna och informera och sådant, men när det gäller att vara ute på kvällar och helger är det fortsatt prioriterat, säger han.
Tvisteförhandling
Som UNT tidigare har berättat har akademikerförbundet begärt tvisteförhandling och skadestånd för att omfördelningen inom förvaltningen skett utan MBL-förhandling.
— Jag ansåg inte att det handlade om någon större verksamhetsförändring utan att det faller under min rätt som chef att leda och fördela arbetet. Därför tyckte inte jag att det behövdes någon förhandling, säger Peter Nordström.
I mars ska parterna träffas för att diskutera frågan vidare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!