Föroreningar vid camping: "Risk för människors hälsa"

Badbassängerna vid Rörholmsbadet i Söderfors läcker vatten. I området finns även markföroreningar som kan utgöra en risk för människors hälsa, enligt länsstyrelsen och en studie som gjorts.

Vattenbassängerna vid Rörholmsbadet i Söderfors läcker vatten. På campingområdet finns även markföroreningar som kan utgöra en risk för människors hälsa, enligt en studie som gjorts.

Vattenbassängerna vid Rörholmsbadet i Söderfors läcker vatten. På campingområdet finns även markföroreningar som kan utgöra en risk för människors hälsa, enligt en studie som gjorts.

Foto: Kjell Sjöberg

Tierp2021-06-04 06:30

Området där Rörholmsbadets bad- och camping i dag ligger har tidigare använts som industrideponi. På flera ställen har slaggprodukter lagts upp – bland annat där dagens camping ligger. 

Järn- och stålproduktionen på orten går tillbaka till 1600-talet. I dag är det företaget Erasteel som svarar för den verksamheten. 

Företaget har också efter ett föreläggande från Länsstyrelsen i Uppsala län gjort en förstudie i år när det gäller markföroreningar i området.

I studien sägs att det finns slaggfyllning i området som innehåller metallhalter som vid en långvarig exponering kan påverka människors hälsa negativt.

Kjersti Wik, miljöskyddshandläggare på länsstyrelsen, förklarar att så länge människor inte kommer i kontakt med det förorenade materialet finns ingen risk för påverkan på hälsan. 

undefined
Enligt länsstyrelsen är inte utredningsarbetet helt färdigt när det gäller metallerna och vilken effekt de haft på marken och närliggande Dalälven.

Skulle människor och framförallt barn under en längre tidsperiod exponeras för materialet kan det utgöra en hälsorisk.

– I den utredning som gjorts framgår att det finns ytligt liggande jordlager där campingen i dag ligger som är förorenade. Börjar barn gräva där finns en risk att de får i sig förorenad jord. Det skulle kunna påverka deras hälsa negativt. 

– Det innebär att någon form av åtgärder behöver vidtas för en långsiktigt säker användning av campingen, säger Kersti Wik.

Länsstyrelsen driver tillsyn mot Erasteel Kloster avseende föroreningen medan Tierp kommun har ansvar för tillsyn av campingverksamheten. Ingen av myndigheterna kräver i dag att anläggningen måste stängas.

undefined
Enligt Kjersti Wik på länsstyrelsen finns ytligt liggande jordlager där campingen i dag ligger som är förorenade. "Börjar barn gräva där finns en risk att de får i sig förorenad jord. Det skulle kunna påverka deras hälsa negativt".

Tierps kommun kräver att Christer Skogsberg, som äger bad och camping, ska agera när det gäller flera olika saker.

– Vi har förelagt fastighetsägaren att inkomma med utredning och åtgärdsplan för vattenförbrukningen på fastigheten. Parallellt med det arbetar vi även med hur vi ska gå vidare med de ytliga föroreningar som uppmätts i förstudien, säger Patrik Hanson, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Tierps kommun.

I sin studie säger Erasteel att urschaktning eller övertäckning av de förorenande områdena skulle kunna vara aktuell.

Kjersti Wik säger inte nej till det förslaget. Hon konstaterar dock att utredningsarbetet inte är färdigt när det gäller metallerna och vilken effekt de haft på marken och närliggande Dalälven.

– Vi behöver analysera detta ytterligare innan vi kan fatta ett beslut med vilka åtgärder som krävs i ärendet.

Karta: Söderfors
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!