– Läskigt för att man inte vet riktigt vad nästa steg blir. Man vill inte tillbaka till en avlönad anställning, säger Pontus Hittenkofer, som tidigare jobbade som barnskötare på en förskola i Tierp.
Sedan hantverkshuset öppnade i september, har han jobbat där heltid.
– Jag satsar helhjärtat på detta.
Hantverkshuset är beläget i den K-märkta borstfabriken på Grevegatan – Tunelius borst– och penselfabrik.
När UNT besöker hantverkshuset finns det en uppsjö av Pontus tavlor, keramik och krukor.
Även färgglada träföremål samt stora halsband och örhängen av vinyl fångar uppmärksamheten. De är skapade av hans kompanjon, hantverkaren Anna Björkman. Hon planerar också att driva en secondhandbutik i lokalen, så redan nu kan besökare hitta gamla väskor, lampor, möbler och porslin här.
Utöver deras egna handgjorda föremål, finns några oanvända delar av toaborstar med unika former, varsamt utställda på en hylla. Dessa är ett minne från den tid då omfattade borstproduktion ägde rum här.
– När vi tog över lokalen hittade vi gamla penslar, sopborstar, toaborstar, ja, allt som har med borst att göra, på vinden. Fabriken var en gång i tiden en stor borstproducent runt 1920-talet.
De har också bevarat fabrikens gamla möbler.
– Fabrikens gamla hyllor är ju bra utställningsplatser, säger Pontus.
Det K-märkta huset är skyddat från rivning. Hantverkarnas hyresavtal med fastighetsägaren Trebo fastigheter innebär inte bara att de fyller lokalerna med konst och hantverk, utan också att de bidrar till att bevara byggnadens själ.
– Fastighetsägaren tänker eventuellt bygga lägenheter eller ett hotell här. Men de vill att vår verksamhet ska fortsätta vara en del av det.
Pontus visar ett rum som för närvarande är stängd för allmänheten – på grund av att de fortfarande håller på att måla och renovera rummet.
– Vi planerar att hålla workshops och kurser här, inom allt från keramik till silversmide. Premiären planeras till påsken, då vi deltar i Konstrundan i Tierp.
Vad hoppas ni kunna ge Tierparna?
– En plats där man kan jobba med hantverk på aktivt sätt. Vi ska ha kurser och evenemang, och vi vill komplettera Möbeln, en annan lokal verksamhet, som också håller kurser, säger Pontus Hittenkofer.