Gamla förkläden väcker minnen till liv
På äldreboendet Wesslandia ställs förkläden från svunna tider ut. Plagget väcker minnen och lockar de boende till samtal.
Förklädena väcker minnen till liv för 87-åringa Margit Karlsson på äldreboendet Wesslandia.
Foto: Marie Ström
Att nå fram till äldre personer som lider av demens är många gånger svårt. Men med hjälp av gamla saker som väcker minnen och igenkännande kan det lyckas.
- En del som inte alls brukar prata börjar göra det när de får se saker de känner igen. Då kommer historier och minnen tillbaka till dem, säger Margareta Bülow på Wesslandia i Karlholm.
Nu ställer kulturhantverksföreningen Rida ranka ut förkläden från olika tidsperioder på äldreboendet. Initiativet kommer från Solveig Hillgren som även arbetar ideellt inom Väntjänsten och regelbundet brukar besöka de boende på Wesslandia. I utställningen finns alltifrån färgglada nylonförkläden från 1970-talet och till vita serveringsförkläden med spets, näpna barnförkläden och mörka sorgeförkläden som bars på begravningar. En kavalkad av mönster, former, syften och material möter besökaren.
- Förklädena väcker minnen och är samtidigt viktig kulturhistoria. Förkläden har haft en viktig betydelse, säger Solveig Hillgren.
I Norden har plagget burits sedan 900-talet. På 1500-talet blev det ett modeplagg och syddes av exklusiva tyger som sammet och gyllenduk. Samtidigt var det mytomspunnet. På 1700-talet ansågs det till exempel vara farligt att möta en kvinna utan förkläde. I de stora hushållen kunde man se på serveringsfolkets typ av förkläde vad de hade för rang. Förklädet, som skulle vara rent och nystruket, bars även i skolan ändå fram till 1940-talet.
87-åriga Margit Karlsson går fram för att känna och titta på förklädena i utställningen. Ett leende sprider sig snabbt över hennes ansikte.
- Oj, vad fint, säger hon och fingrar på ett vitt förkläde som sytts med hålsöm av en 13-årig flicka 1948.
- I skolan hade man alltid förkläden. Jag gick i Edsätra skola i Fagerviken och fröken var alltid väldigt noga med att vi bar förkläden. Och om det var söndag och kom främmande eller var kalas hemma så skulle man bära ett vitt nystruket förkläde, säger hon.
Förklädesutställningen kommer att följas av fler utställningar på Wesslandia. Solveig Hillgren håller redan på att planera för nästa.
- Då blir det olika typer av bonader.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!