Programledaren Micke Leijnegard och ett team på 40-50 personer har med en kontorsbyggnad på Karlitområdet som bas letat spännande miljöer för en ny omgång där landets skarpaste hjärnor möts.
– Glesbygden är vår bästa vän. Det säger producenten Kimma Jankert, samtidigt som teamet förbereder en av många inspelningar, just denna med programledaren uppe på industrihusets.
Glesbygden i Norduppland har onekligen visat sig från en synnerligen gästvänlig sida och inte bara bjudit å ett stort fabriksområde i omvandling. Tittare med lokalkännedom kommer bland annat att kunna känna igen både Trollsjön och Griggebo bergtäkt som miljöer för deltagarnas kluriga actionutmaningar.
Genikampen är tv-underhållning och vardagsflykt, men för Micke Leijnegard betydligt mer än så.
– Det är propaganda för kunskap, säger han och vill att serien ska vara som ett Hjärnkontoret för alla åldrar och som skapar ett sug efter att lära sig nya saker. Han tar förra säsongens deltagare, astronomen Marie Rådbo, som exempel:
– Hon tackade ja bara för att kunna bidra till att göra kunskap sexigt.
I det ligger också att vidga uppfattningen om vad kunskap och genier är.
– Vem som helst kan läsa sig till kunskap. Man är inte bara född till geni, säger Micke Leijnegard.
Om seriens huvudpersoner med de skarpa hjärnorna säger han:
– Det roliga med den här typen av deltagare är att de kan visa att kunskap är attraktivt, säger han.
Programledaren fyller på med att deras sätt att angripa problem kan visa att matte inte är konstigt, men definitivt något att lita på, samt att ökad kunskap ger ödmjukhet inför vetenskapen och minskar utrymme för struntprat.
– I middagsprat bland forskare på hög nivå sägs det mindre dumheter, säger han med övertygelse.
För kommunen innebär tv-teamets besök inga synliga vare sig kostnader eller intäkter, men ses som ett välkommet reklamvärde.
– Det är bra marknadsföring för kommunen, hoppas Per Jonsson med näringslivs- och turistansvar. Han hänvisar bland annat till ett stort reportage i en rikstidning om omdaningen i Karlholm och som han tror har bidragit till att väcka intresse för vad Karlitområdet kan användas till.
– Nu räknar vi med mer uppmärksamhet, säger han med anledning av t-inspelningen.
Mer är för övrigt redan på gång. Livgardet har visat intresse för att använda Karlitfabrikens lokaler till en storövning inriktad på strid i bebyggelse, under några veckor i början på hösten.