Gör allt enligt Krav – men faller pĂ„ 1 procent krydda

Fodret, köttet, slakteriet. Allt Àr kravcertifierat, men nÀr Larsbo lantgÄrd ska sÀlja sin korv Àr den inte kravmÀrkt. "Den blir inte krav tack vare kryddorna", sÀger Robert Högfeldt pÄ Larsbo LantgÄrd.

Robert och Mikaela berÀttar att det ibland Àr krÄngligt med kravmÀrkta livsmedel. "Men överlag sÄ Àr det bra", sÀger Robert.

Robert och Mikaela berÀttar att det ibland Àr krÄngligt med kravmÀrkta livsmedel. "Men överlag sÄ Àr det bra", sÀger Robert.

Foto: Sofi Röjlar

Tierp2021-06-27 19:00

Larsbo lantgÄrd i Tierps kommun producerar bland annat spannmÄl och kött. Det allra mesta Àr enligt Krav frÄn start till slut, men inte allt. PÄ samma stÀlle som gÄrden skickar sina djur till slakt förÀdlas en del av deras lammkött till korv.

– Han har sagt att det Ă€r svĂ„rt att fĂ„ tag pĂ„ kravkryddor. Det Ă€r inte svĂ„rt i affĂ€ren, men det Ă€r svĂ„rt om man vill ha 200 kilo, berĂ€ttar Robert Högfeldt.

– Det Ă€r det som gör att vĂ„r korv inte fĂ„r kravstĂ€mpeln. Det Ă€r synd, sĂ€ger Mikaela Högfeldt pĂ„ Larsbo lantgĂ„rd.

Allt annat med korven Àr kravcertifierat.

– Men Ă„ andra sidan Ă€r det ingen som brytt sig om det, eftersom vi sĂ€ljer allt sjĂ€lva. Skillnad Ă€r det om man mĂ„ste gĂ„ ut i butik utan stĂ€mpel, sĂ€ger Mikaela Högfeldt.

En annan utmaning med Krav som ocksÄ löst sig för paret Àr att de mÄste köra cirka en timme och 45 minuter för att fÄ deras spannmÄl siktat och malt i en kravcertifierad kvarn.

För att minska resandet till kravkvarnen i ett annat lÀn fyller de bilen till max.
För att minska resandet till kravkvarnen i ett annat lÀn fyller de bilen till max.

– Vi fĂ„r Ă„ka till Sala, ungefĂ€r 14 mil. DĂ„ ska man dit, lĂ€mna det och sen ska man hem och vĂ€nta i tvĂ„ veckor kanske, och sen hĂ€mta och tillbaka. Det blir lite tokigt med det hĂ€r om miljön, att man ska tĂ€nka korta transporter, berĂ€ttar Robert Högfeldt.

– Å andra sidan finns det inget nĂ€rmare, sĂ€ger Mikaela Högfeldt.

Sist tog de med sig 660 kilo till kvarnen.

 â€“ Man fĂ„r maximera för att minska resorna, packa sĂ„ fullt det gĂ„r. Det Ă€r en kostnad ocksĂ„ att sitta och Ă„ka, sĂ€ger Robert Högfeldt.

Mannen som sköter gÄrden i Sala tillsammans med sina döttrar Àr 75 Är.

Grisarna pÄ gÄrden Àr vÀldigt sociala och beter sig vÀldigt likt hundar. De kommer springandes nÀr de fÄr besök och vill gÀrna bli klappade.
Grisarna pÄ gÄrden Àr vÀldigt sociala och beter sig vÀldigt likt hundar. De kommer springandes nÀr de fÄr besök och vill gÀrna bli klappade.

Vad gör ni om han gÄr i pension och döttrarna inte tar över?

– Det vette fasiken, det har vi inte haft som scenario, sĂ€ger Robert och tittar pĂ„ Mikaela som svarar:

– DĂ„ fĂ„r vi köpa kvarnen av dem. Nu fick jag ont i magen.

Paret har nyligen skaffat grisar och planerar pÄ att sÀlja pÄlÀgg i framtiden, men dÄ behöver de hitta nÄgon som kan koka och/eller röka köttet som ocksÄ Àr kravcertifierad.

En regel frÄn Krav Àr att man mÄste rÀkna hur mycket foder det gÄr Ät per kilo griskött som slaktas. "Det blir onödigt mycket jobb" sÀger Mikaela Högfeldt.
En regel frÄn Krav Àr att man mÄste rÀkna hur mycket foder det gÄr Ät per kilo griskött som slaktas. "Det blir onödigt mycket jobb" sÀger Mikaela Högfeldt.

– Eller sĂ„ sĂ€ljer man det som okokt skinka. SĂ„ fĂ„r köparen göra den sjĂ€lv helt enkelt, sĂ€ger Robert Högfeldt.

Det svÄraste med att driva en kravgÄrd Àr alla dokument som mÄste fyllas i. Om paret exempelvis skulle vilja odla pÄ en hektar till behöver de rÀkna ut fosforbalansen i marken.

– Det Ă€r sĂ€kert bra, men det Ă€r lite stökigt. Men Ă„ andra sidan Ă€r det vĂ€l sĂ„nt man skriver upp sig pĂ„ nĂ€r man gĂ„r med i en gemenskap, sĂ€ger Mikaela Högfeldt.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om