Göran Lindberg åtalas inte

Det var inte fel av polisen att vänta i över tre månader med att omhänderta vanskötta djur på en bondgård utanför Tierp. Åklagarmyndigheten i Umeå har beslutat att inte väcka åtal mot Uppsalas länspolismästare Göran Lindberg.

Tierp2004-12-14 00:00
I december förra året beslutade bygg- och miljönämnden i Tierps kommun att ett tjugotal djur från en lokal bondgård skulle omhändertas. Anledningen var att nämnden ansåg att djuren hade vanskötts av ägaren. I januari 2004 fastställdes beslutet av länsstyrelsen som fann att ett "omedelbart omhändertagande" av djuren var önskvärt. Ärendet överlämnades till polisen för åtgärd. När polisen sedan dröjde i över tre månader med att omhänderta djuren valde Djurskyddsmyndigheten att åtalsanmäla länspolismästare Göran Lindberg. Djurskyddsmyndigheten framhöll i sin anmälan att drygt tre månaders fördröjning inte är förenligt med länsstyrelsens beslut att omhändertagandet skulle ske omedelbart.

För snabbt
En kort tid efter att Djurskyddsmyndigheten lämnat in sin anmälan tillkom ytterligare en. Djurägarens juridiska ombud Birger Norén hävdar tvärtom i sin anmälan att både polisen och länsstyrelsen agerat för snabbt. Polisen har i sin tur påpekat att det inte borde vara deras sak att omhänderta vanskötta djur.
I sitt beslut att lägga ned förundersökningen menar överåklagare Peter Hertting att det inte går att fastställa skuldfrågan "bortom rimligt tvivel", oavsett vilken av de två polisanmälningarna åklagarmyndigheten skulle valt att rikta in sig på. Någon grund att åtala länspolismästaren finns inte, men frågan om hur "omedelbart" ska definieras i myndighetsbeslut kvarstår. Djurskyddsmyndighetens chefsjurist Carl-Gunnar Fridolfsson är inte nöjd.
— Ansvaret som polisen i praktiken har när det gäller djurskyddsärenden hade tydliggjorts och onekligen ställts på sin spets om åtal hade väckts, säger Carl-Gunnar Fridolfsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om