Att de halaslaktade kycklingarna endast utgör en dryg procent av matsortimentet som upphandlats tycks inte lindra upprördheten.
– Det är ganska olyckligt att det är så mycket missförstånd och negativ energi kring det här, säger Maria Skeri, kostkonsulent på Tierps kommun.
Tierp har en gemensam upphandling om livsmedel i verksamheterna tillsammans med kommunerna i Östhammar, Knivsta och Heby. Av sammanlag 445 produkter som upphandlats ingår 16 varianter av kyckling – och av dessa är fem produkter halalmärkta.
En vanlig åsikt på sociala medier och i brev till kommunen är att kommunen inte ska servera mat där det kan ha förekommit djurplågeri i slaktprocessen. Andra klagar på att de inte informerats och ytterligare några framför åsikter som har med etnicitet att göra.
– Vi skulle aldrig handha produkter där det förekommit djurplågeri. Vi följer naturligtvis svensk djurskyddslag, säger Maria Skeri och tillägger att det på kommunens hemsida går att få information om halalslaktad kyckling. Där går bland annat att läsa att enligt svensk lag ska djur skyddas från onödigt lidande, därför ska djuren alltid bedövas före slakt i Sverige. Halalslakt är tillåten om djuren är bedövade.
Maria Skeri betonar att det alltid finns ett alternativ på matsedeln. Att detta är vegetariskt är ett medvetet val.
– Det är ett politiskt direktiv för att vi ska kunna leva upp till de miljökrav som ställs, säger hon.