Han sprider kunskap om adhd
Samhället har ingen beredskap för att stötta personer med neuropsykiatriska funktionshinder. Det menar Anders Simu, själv adhd-diagnostiserad, som i flera år har arbetat med att sprida kunskap om handikappet.
- Man pratar om att mellan ett och tre barn i varje skolklass har de här problemen. Hälften av dem får problem även när de är vuxna och då kan man ju räkna ut själv hur många det handlar om, säger han.
För hans egen del upptäcktes funktionshindret redan i förskolan. Han hängde inte med i det som hände och i skolan fortsatte det med inlärningssvårigheter och koncentrationsproblem. Eftersom varken damp eller mbd existerade på den tiden diagnostiserades han med en minimal cp-skada, något som ledde till att han mobbades under större delen av skoltiden. Anders Simu anser att skolelever med adhd eller damp i stort sett inte har någon chans att klara skolan.
- Systemet är helt felkonstruerat för oss. Det handlar om att du ska se vad läraren gör och sedan apa efter det. Men vi har inte förmågan att hantera den informationen vi får. Och om läraren pratar och visar en overheadbild samtidigt som det står något på tavlan är det helt kört för oss. Även om du får gå i hjälpklass fungerar systemet likadant.
Anders Simu jämför med körskoleutbildningen som är uppbyggd på coachning och direktuppföljning. Själv klarar han att köra 3 000 mil bil om året, trots att han både har problem med motoriken och koncentrationen, just tack vare pedagogiken i körskolan.
Anders Simu tog sig, om än med problem, igenom grundskolan och en funktionshinderanpassad tvåårig gymnasieskola. Sedan mötte han nästa problem: arbetslivet.
— Jag har aldrig haft något jobb som inte har varit kopplat till lönebidrag. Och efter sex månader brukar arbetsgivaren säga att det inte fungerar. Vi som har de här problemen behöver tid på oss för att lära oss en arbetsuppgift, men i dag ska de flesta jobb vara färdiga redan i går, säger han.
Ett annat problem är fördomarna som finns mot funktionshindret. Företag drar sig för att anställa dem som har adhd och bland brottslingar är adhd-diagnostiserade personer överrepresenterade.
- Men det beror inte på hyperaktiviteten i sig utan just samhällets misslyckande med att ta hand om de här personerna, säger han.
Inte särskilt många frågor behöver ställas till Anders Simu under intervjun. Han pratar oavbrutet och växlar snabbt mellan ämnena.
— Folk brukar säga att jag kan väl inte ha något funktionshinder, jag som är så verbal. Men det verbala är en följd av min adhd. Jag har inget lagringsminne i huvudet utan allt jag har att säga måste ut på en gång. Det räcker med en liten distraktion så tappar jag tråden på en gång, förklarar han.
Sedan några år tillbaka är han sjukpensionär, men redan för tio år sedan bestämde han sig för att inte bara ge upp. I stället vill han utnyttja just sin verbala förmåga till att föreläsa och sprida kunskap om handikappet.
— Det har också gjort mig säkrare på mig själv. Jag får mycket feedback och jag märker att folk känner igen sig när jag berättar om mina upplevelser, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!