Det är innebörden av ett beslut vid kommunfullmäktige, KF, i Tierp på onsdagskvällen.
Bakgrunden till beslutet är en motion från Sara Sjödal (C) och Åsa Sikberg (M) om att återstarta det handelsprogram som enligt tidigare beslut upphör i och med den sista årskullens examen sommaren 2015. Som UNT nyligen berättade fick motionen gehör efter att Vänsterpartiet gjort en helomvändning i kommunstyrelsen, KS, och bestämt sig för att stödja motionärernas och oppositionsalliansens krav.
KF-beslutet kan innebära en nystart, men har vissa förbehåll. Kenneth Gunnarsson (MP), ordförande i utskottet barn och ungdom, påpekade att det är KS och inte KF som bestämmer gymnasiets innehåll. Därför yrkade han som kompromissförslag på att KS får uppdraget att noggrant utreda en omstart för handelsprogrammet, möjligen till höstterminen 2016. I det ingår att pröva hur handelsutbildningen kan kopplas till introduktions- och lärlingsutbildningar.
De båda motionärerna gav sitt bifall till kompromissen, men Sara Sjödal (C) skickade med en brasklapp om vad utredningen kan komma fram till:
– Ligger inte utredningens resultat i linje med motionens intentioner är jag beredd att gå tillbaka till våra ursprungliga att-satser.
Motionens grundkrav är att handelsprogrammet ska återinföras i Tierps gymnasieskola.
Årsredovisning och bokslut för 2014 var kvällens stora ärenden.
– Ett väldigt positivt år för Tierps kommun, summerade kommunstyrelsens ordförande Bengt-Olov Eriksson (S) och nämnde särskilt en omfattande verksamhet och många medarbetare som gör arbetet möjligt. Han pekade särskilt på individ- och familjeomsorgen, som fortfarande inte nått budgetmålet men står för ett betydande trendbrott när det gäller att bemästra sina kostnader. Han lyfte också fram en med Tierpsmått mätt stor nyproduktion av bostäder, stor efterfrågan på industrimark och årsrekord i nyföretagande.
Daniel Blomstedt (M) delade de positiva beskrivningarna men noterade även flera brister. Det ekonomiska årsresultatet visar på plus, men är långt från budgetmålet. Han flaggade för personalbekymmer, om inte en ökande sjukfrånvaro kan vändas och ännu viktigare om inte framtida behov av nyrekrytering som följd av pensionsavgångar kan lösas. Slutligen fastnade han vid några av revisorernas rekommendationer.
– Det är svårt, i vissa fall omöjligt, att kontrollera måluppfyllelsen. Har vi inte koll på verksamheten så kan vi heller inte hålla koll på pengarna.