Handlarna i Tierp vill vända trenden

Aldrig tidigare har Tierparna handlat så litet som nu på hemmaplan. Bara 25 procent av invånarna i Tierp handlar sina sällanköpvaror där de själva bor.

Foto: Christer Bergström

Tierp2010-12-30 11:00

Jämfört med år 1992 har siffran mer än halverats. Nu tar köpmännen i Tierp upp striden om konsumenterna och föreningen Tierpsföretagare har gett sig den på att vända trenden med nya grepp och satsningar för att stärka den lokala handeln.
Henrik Vestin, analytiker på Handelns utredningsinstitut, menar att den nedåtgående trenden i Tierp mycket väl kan fortsätta om man inte aktivt gör något åt den.
– Risken om det inte görs något för att utveckla handeln är att fler köpmän stänger igen butikerna. Då blir det svårt att locka nya butiker att etablera sig på orten, säger han.

När Annika Eriksson, ordförande för Tierpsföretagare, om några veckor syr ihop dagordningen för föreningens styrelsemöte i januari hamnar flera frågor om handelns utveckling i Tierp högts upp på agendan. För nu ska bofasta och tillfälliga besökare få upp ögonen för vad som finns att shoppa i Tierp. Gemensamma öppettider bland köpmännen, gemensam marknadsföring bland företagarna för att möta det väntade trycket av nya besökare till Tierp genom Tierp Arenas evenemang och hur köpmännen kan gå vidare med att utveckla centrum är några frågor som ska diskuteras.
– På ett sätt är jag förvånad över den låga siffran 25 procent, men med tanke på att vi inte saknar sällanköpvaror som kläder, tv, elektronik och mycket annat borde den vara högre, säger Annika Eriksson som anser att köpmännen måste bli bättre på att exponera sitt sortiment.
Tierpsföretagare jobbar för närvarande för att alla köpmän i Tierp ska ha öppet till klockan 18.00 vardagar, till klockan 14.00 lördagar och ha öppet under lunchtid.
– Det har visat sig att många handlar på lunchen och på lördagar, då har man tid att göra det. Det vore en styrka om butikerna har gemensamma öppettider.

Impulsköpen stimuleras när många butiker har öppet litet längre och samtidigt. Visst, jag förstår att det är svårt för dem som står själva i en butik att stänga för lunch, men fler än nu kan sluta upp kring gemensamma öppettider.
Ett problem med att få folk att handla hemma är nya E4:an. Motorvägen gör det lättare och snabbare än tidigare för folk att ta sig från Tierp till Valbos köpcentrum utanför Gävle eller till Gränby Centrum i Uppsala. Många väljer Valbo och Gränby därför att alla butiker är koncentrerat i ett köpcentrum där. Resvägen med bil är bara drygt en halvtimme enkel resa till varje ställe. Men Annika Eriksson tror att E4:an lika gärna kan bli en tillgång för handeln i Tierp om företagarna lyckas få bilister att svänga in till Tierp när bilister passerar.
– Folk handlar i Tierp därför att det är tryggt att handla här. Det är smidigt att handla här, det går fort - och det är lätt att byta varor. Kunden får bra service och goda smakråd. Många tror att det är dyrare att handla här än i Uppsala och Gävle men det är helt fel. Det är lika lätt att finna prisvärda varor här i Tierp, säger Annika Eriksson som tycker att Tierp har ett brett och varierat utbud av varor.

Hon tycker det mesta finns att köpa i Tierp och tror att många underskattar vad Tierps köpmän har att erbjuda. Något hon saknar är en stor klädbutikskedja, möbelaffär, bokhandel, ett riktigt mysigt kafé och en uteservering.
– När man fikar gör man det på Coop. När min familj köper julklappar är det på Järn & VVS. I år fick jag alla mina julklappar från järnaffären. Jaha, toastolar och kopparrör tänkte jag först, men gud så fina julklappar jag fick! Butiken har sååå mycket.
Henrik Vestin är förvånad över att det inte finns något kafé i centrala Tierp. Sådant brukar det finnas mer av på sådana orter, det är ett sätt att få folk att besöka centrum.
Om Tierpsföretagare får som man vill skapas både kafé och uteservering i Tierp.
  018-478 13 55

FAKTA

Handeln i Tierp omsatte år 2009 totalt cirka 600 miljoner kronor.
Totalt handlade 51 procent av kommunens invånare på hemmaplan, alltså både dagligvaror och sällanköpsvaror.
År 1992 handlade 52 procent av invånarna sällanköpsvaror i den egna kommunen, år 1999 var siffran 32 procent och år 2009 var den nere i 25 procent.
65 av Sveriges 290 kommuner ligger på en lägre nivå än Tierp. Men i den storleksgrupp som Tierp tillhör, kommuner med ett invånarantal mellan 12 000 och 25 000 personer, är Tierp bland de sämsta.

Källa: Handelns Utredningsinstitut

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om