Arrangerande Stockholms Fallskärmsklubb har också Nordens största plan för hoppning och det blev många lyft, både för tävlande och tandemhoppande besökare under dagarna. En som med spänning och glädje provade på att inkassera en 60-årspresent var Viveka Svensson från Fredrika i Västerbotten. Och hon hade sällskap i luften av givaren, Kurt Grahn, Skellefteå.
– Jättekul, helt fantastiskt, enormt, sa hon glädjestrålande efter lyckad landning.
– Men vad fort det gick, konstaterade Kurt efter ungefär 50 sekunders fritt fall och fem minuters lugn nedfärd.
Med intäkter från tandemhoppning delfinansierar klubbarna sina verksamheter och håller medlemsavgifterna nere. För det kostar att hålla i gång ett välutrustat och välorganiserat hoppsamhälle som det vid Gryttjomsfältet.
Bland tävlingshopparna återfanns inte minst många tjejer som satsar stort på att bli bättre. Det sker genom nordiskt samarbete i projektet Nordic Babes.
– Vi som hoppat lite längre ska lära de yngre att komma längre i friflygning. Det säger Cornelia Franzén, tävlande i tjejlaget Infinity och aktiv i projektet. Och hon tror att smidiga, mindre aggressiva och mer disciplinerade tjejer kan ha fördelar framför manliga hoppkamrater i de välkoreograferade formationsutmaningarna.
– Det här är första året som Nordic Babes kör på riktigt, så vi hoppas på fler deltagare, säger hon och noterar gott om tjejer på kurserna och samt att fler tjejer än killar fortsätter med hoppning efter att ha kommit igång.
I veckans tävlingar i Gryttjom återfanns även svensk-norska tjejlaget Nordic Babes i grenen vertikal formationshoppning. Ett kommande mål för tjejerna är att åka till USA och medverka i ett tjejrekordförsök i Arizona i slutet av november.
Till Gryttjom hade också den svenska och norska eliten sökt sig. Däribland Mikael Kaulanen från Uppsala, med i regerande svenska mästarna Bardagi och som tog en 13:plats vid senaste VM.
– Jag behåller lugnet, är strukturerad, håller mig till planen, är snabb och har tävlingsrutin, säger han om sin styrka i luften.
Hans och lagets rutiner räckte för att försvara SM-titeln.
För Tierp tävlade Andreas Tibring, som i vanliga jeans och t-shirt tog sig an fartgrenen speed där han slutade fyra.
– Visserligen inte så skoj att bara hoppa rakt ned, men ett kul sätt att mäta sig med andra, säger han.
– Det gäller att göra sig så liten och smal som möjligt, säger han och ser 400 kilometer i timmen på mätsträckan som godkänt
resultat.
Annars satsar han på att utvecklas som friflygare.
– Jag vill uppnå full koll och vill kunna göra precis det jag vill utan begränsningar.
Här blandas tävling och lek
Under SM- och NM-dagarna i slutet av veckan gavs flera exempel på att Gryttjom med fog kallas Nordeuropas största fält för fallskärmshoppning. Efter en startdag med regn och utan hopp tog hoppningen fart under torsdag och fredag.
Foto: Anders Badner
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!