Förändringarna ingår i det beslut om trafikbeställning för regionbussar som landstingets kollektivtrafiknämnd klubbade i juni och som gäller tidtabellen från 14 december 2014 till 12 december 2015. Nämnden räknar med att spara drygt 5 miljoner kronor under 2015 på ändringarna.
Påverkan för resenärerna av de ändrade turerna betecknas av nämndens som ”begränsad” eller till och med ”mycket liten”. Det gäller exempelvis linje 517 Örbyhus-Tobo-Tierp som blir enbart skollinje med fyra vardagsturer. Den uppges utöver skolelever ha cirka 30 resenärer per dag, de flesta turer färre än fem passagerare som i huvudsak uppges resa mellan orter som samtidigt trafikeras av Upptåget.
Nämndens uppfattning är alltså att få påverkas, men för de som faktiskt åker blir skillnaden stor.
– Det var inte roligt att höra. Det säger Signy Björk, när hon kliver av vid hållplats Tobo Macken efter att ha handlat i Örbyhus och får kännedom om linjeindragningen.
– Och det blir inte roligt i vinter, säger hon och tänker på den ungefär 1,5 kilometer långa promenaden med matkassar från Upptågets perrong som nu blir alternativet.
Vid ett möte med Forum Örbyhus tidigare i veckan kom bussindragningarna på tal.
– Inget lätt beslut, men det var tvunget att hitta några turer. Det sa folkpartiets Ann-Cathrin Larsson, folkvald i kollektivtrafiknämnden sedan valet 2010, om beslutet. Samtidigt pekade hon på pågående diskussion om anropsstyrd trafik, alltså förbindelser som finns i tidtabell men som bara går om någon resenär i förväg bokat önskemål om resa.
– Det har jag även försökt få till på Hållnäshalvön och jag tror att anropsstyrd trafik är en nödvändig lösning för framtiden. Det sa hon med hänvisning till tidigare indragningar av busslinjer som väckt lokala protester.