Högbergsskolan starkt framåt

Redan efter första valomgången till gymnasieläsåret 2015-16 ligger Högbergsskolan i nivå med fjolårets slutresultat.

3 maj 2012 
Estetprogrammet på Högbergsskolan med lokaler i Möbeln fick inte visa upp sig när elever från årskurs 8 i Tierp bekantade sig med Tierps gymnasieskola. *** Local Caption *** INTE MED. Estetprogrammet på Högbergsskolan med lokaler i Möbeln fick inte visa upp sig när elever från årskurs 8 i Tierp bekantade sig med Tierps gymnasieskola.

3 maj 2012 Estetprogrammet på Högbergsskolan med lokaler i Möbeln fick inte visa upp sig när elever från årskurs 8 i Tierp bekantade sig med Tierps gymnasieskola. *** Local Caption *** INTE MED. Estetprogrammet på Högbergsskolan med lokaler i Möbeln fick inte visa upp sig när elever från årskurs 8 i Tierp bekantade sig med Tierps gymnasieskola.

Foto: Lisa Gidlöf

Tierp2015-02-23 07:00

Närmare 55 procent av hemkommunens elever, eller 108 av 202 nuvarande 9:or i hemkommunen har angett Högbergsskolan som sitt förstahandsval i första omgången, jämfört med knappt 50 procent efter första omgången inför innevarande läsår.

_ Mycket glädjande. Vi år på gång och vi går framåt, säger utbildningschef Henrik Hedqvist.

Ett idogt arbete med ny skolledning samt bra information från studie- och yrkesvägledare, SYV, till årskurs 8 och 9 om vad hemkommunens gymnasium har att erbjuda ser han som de stora framgångsfaktorerna.

Redan till innevarande läsår noterades ett positivt trendbrott för Högbergsskolan. Andelen elever som valde att plugga vidare hemma nådde för första gången på länge över 50 procent och landade efter slutlig intagning på 55 procent.

Ökat elevintresse innebär bättre möjligheter för skolan att bibehålla och på sikt utveckla programutbudet (i dagsläget med tio nationella program). Det innebär även att betydande summor stannar i hemkommunen. Tierps kommun betalar för närvarande 113000 kronor per elev och läsår i interkommunal ersättning (skolpeng) för de elever som väljer andra gymnasiekommuner.

Ett räkneexempel som bygger på att 20 elever väljer att stanna i hemkommunen, skulle innebära en minskad årlig kostnad för Tierps kommun på drygt 2 miljoner kronor, eller knappt 7 miljoner räknat på en treårig gymnasieperiod.

Visserligen ökar hemmagymnasiets kostnader med fler elever, men inte alls i motsvarande grad. De största skolutgifterna ligger i lokaler och lärare, som är relativt oberoende av elevantal med de aktuella variationerna i elevantal. Liter mer utgifter för skolmat och läromedel är småsummor i sammanhanget.

Kommunens skolledning ser det ökade intresset för Högbergsskolan som ett samlat resultat av marknadsföring, utvecklat studie- och yrkesvalsarbete, elevambassadörer till grundskolorna samt satsning på och utveckling av teknikcollege, motocross och på sikt ansökan om certifiering för vård- och omsorgscollege.

Historiskt brukar omvalsperioden medföra ytterligare tillskott av gymnasieelever till Tierp. Årets omval för blivande gymnasieelever pågår 1-15 maj. Till ovanstående kan även tillkomma sökande från de kommuner som inte ingår i länets centrala gymnasieantagning, som förutom Tierp omfattar kommunerna Heby, Knivsta, Uppsala och Östhammar. Gymnasieantagningen i Uppsala har ännu inte tillgång till uppgifter på sådana externa sökande.

274 elevplatser

Högbergsskolan erbjuder inför läsåret 2015-16 274 elevplatser. Efter första valet finns platser kvar på samtliga program. Flest sökande i förhållande till antal elevplatser har teknik, följt av fordon-transport och el-energi. På vård-omsorg är hälften av elevplatserna sökta. Sämst till ligger industriprogrammet med inriktning produktion som står utan sökande, samt barn och fritid med 3 sökande till 20 platser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om