Det är några slutsatser som dras efter en lokalekonomisk analys av orten, genomförd med EU-stöd via Leader Upplandsbygd. Analysen utgick från grundstatistik från SCB och vars innehåll avfärdade en del förutfattade meningar. Åtminstone hos Lena Persson från Tobo Bruksmuseum och Kulturföreningen T och den som bearbetat materialet.
– Jag trodde till exempel att befolkningen var ganska gammal, men medelåldern är 41,3 år, säger hon med en titt på siffrorna.
Annat har bekräftats, som att hushållen genomsnittligt har låga disponibla inkomster och att en mycket stor andel av de förvärvsarbetande pendlar ut från orten. De tar även med sig en stor del av sin konsumtion. Utredningen har beräknat att 90 miljoner kronor av Tobobornas köpkraft läcker ut från bygden.
– Det finns inte mycket att göra av med pengar på här, konstaterar Lena Persson.
Att vända konsumtionsmönstret till att kunna bära en lokal butik – som i dag saknas – tror hon inte på. Men när hon tillsammans med Leif Högström och Örjan Kjettselberg möter upp bland radioapparater, skidor och annan industrihistoria i bruksmuseet flödar andra idéer för att främja orten. Gamla Folkets hus med museet har redan blivit en mötesplats som de tror skulle kunna utvecklas.
– Vi behöver få fler att stanna längre, men då måste det gå att fika, äta och att göra mer, säger Lena Persson som främst vill utveckla besöksnäringen.
– Vi är bra på konst och kultur och har bra utförare, säger hon och räknar upp en rad återkommande evenemang och aktörer med marknader, loppisar och musik.
– Konst på väg skulle kunna husera här hela sommaren, säger Leif Högström och lanserar bruksmuseet som ett hem för den konsthändelse som annars begränsas till påskhelgen.
Bland utvecklingsidéerna för museet är mer barnverksamhet centrala. Leif Högström skissar raskt på cafémiljöer i lekstugestorlek för de yngsta, en modelljärnväg som åker genom Tobos industrihistoria, tennsoldatsgjutning som knyter an till järnhanteringen och en hörna med kläder att klä ut sig i. Sammantaget ett paket för barnkalas som matchar städernas lekland.
Äldre besökare ska enligt visionen erbjudas radiotårta och kolbullar samt torghandel med lokala produkter.
Efter en sommar med över 600 museibesökare väntar fler aktiviteter i den nya samlingsplatsen. Den 20 september ordnas ett stickcafé och dagen därpå en kväll med musik i Gamla Folkets hus.