"Inga salamandrar finns kvar"

Den fridlysta större vattensalamandern ändrar inte förutsättningarna för omdaningen av Karlitområdet.

Foto: Johnny Madsen

Tierp2015-05-20 19:09

Det säger Anders Högberg, ägare till det tidigare fabriksområdet. Som UNT skrev i onsdagstidningen har Mark- och miljödomstolen i en dom fastställt länsstyrelsens förbud mot att bedriva täktverksamhet, eftersom området är boplats för just större vattensalamander.

– Men det får inga konsekvenser alls. För det finns inga salamandrar kvar där, säger Anders Högberg.

Den täkt det handlar om är en plats där Karlholms Utveckling KB hämtar ren morän för att återfylla, efter att förorenade massor från industriområdet tagits bort.

– Det hade visat sig att det till en tidigare grustäkt i samband med ett vägbygge flyttat några salamandrar. De har flyttats till en skyddad ersättningsplats i en nyanlagd damm, så nu finns det inga kvar och vid täkten finns inte längre någon naturlig reproduktionsplats, säger han.

Efter Karlitkonkursen köptes hela fabriksområdet av entreprenören Anders Högberg på exekutiv auktion våren 2013. Redan samma höst påbörjades tömning av fabrikslokaler, rensning och bortforsling av skrot och avfall från området. En stor del av städjobbet består av miljösanering efter tidigare industriverksamheterna, som deponerat både skrot och plastrestprodukter. Åtgärderna ska göra området användbart både för nya företag och till bostadsändamål, samt till att utveckla en ny båthamn med mera med sikte på ett nytt Karlholms strand.

I december 2014 satte länsstyrelsen med ett beslut tillfälligt stopp för arbetet med att schakta bort mark. Otillåten miljöverksamhet utan tillstånd, sa länsstyrelsen och ansåg att det fanns risk för att föroreningar och miljöfarligt avfall genom schaktningarna exponerats och flyttats, eller att det fanns risk för detta.

Efter dialog mellan projektörerna, länsstyrelsen och representanter för Tierps kommun, kunde dock ett hotande stopp för hela omdaningsprojektet Karlholms strand vändas till ett klartecken för fortsatt arbete. Men förenat med tydliga krav på att saneringen av det stora gamla fabriksområdet skulle genomföras bit för bit och med miljökontrollprogram för varje delprojekt. Ett färskt länsstyrelsebeslut ger detaljerade riktlinjer för dessa så kallade "avhjälpandeåtgärder av förorenat område".

Tierps kommun är i full färd med att utarbeta områdets nya detaljplan. Den ska möjliggöra att industriområdet med anor från 1700-talet förvandlas till ett "allmänt tillgängligt och attraktivt område" för bostäder och rekreation.

Fridlyst art

Större vattensalamander hör till släktet stjärtgroddjur, även om de ibland kallas vattenödlor. Arten är fridlyst. Skyddet enligt artskyddsförordningen, som är svensk lag, innebär att djurets livsmiljö och möjligheter att fortplanta sig inte får störas eller förstöras. Det innebär även att varken ägg, yngel eller fullt utvecklade djur får skadas, dödas, fångas eller flyttas. Att anlägga nya dammar och småvatten är åtgärder som ingår i arbetet för att hjälpa den stora vattensalamandern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om