Tidigare i år beslutade förvaltningsrätten i Uppsala att en manlig person från norra Uppland skulle omhändertas för tvångsvård, enligt lagen om vård av missbrukare (LVM).
Trots att domen inte vunnit laga kraft verkställdes den ändå av vårdgivaren Statens Institutionsstyrelse (SIS) och mannen placerades på ett vårdhem där behandlingen påbörjades. I många LVM-domar finns ett beslut om omedelbar verkställighet som gör att vården kan påbörjas trots att tiden för att överklaga domen inte gått ut.
Problemet var bara att det inte fanns något beslut om omedelbar verkställighet i det här fallet.
På SIS-hemmet antog man dock att ett sådant beslut fanns.
På hemmet kontaktade man också förvaltningsrätten för att undersöka om domen överklagats till kammarrätten. Beskedet var att ingen överklagat domen. Vårdhemmets kontroll med förvaltningsrätten gjordes när det återstod två dagar av överklagandetiden.
Efter vårdhemmets kontroll överklagades förvaltningsrättsdomen. Detta framgår av en Lex Sarah-anmälan som kommunen själv gjort till IVO.
När kommunen och SIS uppmärksammades på att det inte fanns något beslut om omedelbar verkställighet och att domen överklagats hade mannen suttit inlåst utan någon laglig grund i nio dygn.
Samma dag som missen upptäcktes fick mannen lämna vårdhemmet.
I ett skriftligt svar till UNT konstaterar Erik Lundström, verksamhetsutvecklare på socialförvaltningen i Tierps kommun, att omedelbar verkställighet inte är något ovanligt och många gånger kan vara att föredra om en person omgående behöver vård.
I det aktuella fallet menar han att socialtjänsten brustit i sina interna rutiner och missat att begära så kallad omedelbar verkställighet för vård i det aktuella fallet. Han förklarar också att socialtjänsten nu ändrat sina rutiner för att detta inte ska inträffa igen.
Även hos SIS har man sett över sina rutiner för att liknande saker inte ska inträffa igen.
I sin Lex Sarah-anmälan menar kommunen att även förvaltningsrätten brustit då man inte informerat socialtjänsten om överklagandet, vilket är brukligt i den här typen av ärenden.
När ärendet senare behandlades av Kammarrätten valde den att gå på samma linje som förvaltningsrätten och döma mannen till tvångsvård enligt LVM.
Mannen har nu genomgått vård för sitt missbruk.
Handläggningen kommer även att granskas av IVO och där kommer ett beslut senare i höst.