Iris Asplund, 82 , jobbar bara vidare

Hur länge ska du hålla på egentligen? Den frågan får 82-åriga Iris Asplund ofta. Hon har drivit hattaffär i Tierp sedan 1952 och arbetar fortfarande nästa varje dag.

Foto: Pelle Johansson

Tierp2008-06-10 00:00
Iris Asplund bor på våningen över butiken och har alltid ena örat vaksamt lyssnande för att höra entrédörrens pling.
- Är det bråttom, ropar hon från övervåningen när vi stiger in.
Några minuter senare kommer hon nerför trappan i nylagt vitt hår och ett brett leende.
- Här har ni den gamla klenoden, säger hon och gör en svepande handrörelse framför sig.

Att stiga in i butiken är lite av en tidsresa. På väggarna hänger hattar, sorterade efter färg och stil. Kvittona skrivs för hand, de rosa/vita papperspåsarna från 1960-talet finns kvar och köper man en hatt kan man få en handvävd etikett med butikens namn som man kan sy in i fodret.
Iris Asplund har sålt hattar och handarbetstillbehör i över 50 år. Hon håller hårt på varornas kvalitet, är noga med att ge frikostig service och betonar vikten av yrkeskunnande.
När hon startade butiken var den välbesökt - att damer skulle vara välklädda och ha hatt var en självklarhet. Nästan varje vecka kom det till exempel in sorgbeställningar och Iris Asplund hade som mest 38 syföreningar som kunder.

I dag är det betydligt glesare mellan kunderna. De finaste hattarna säljer hon till Stockholm, Uppsala, Gävle och Sandviken.
- Tierpsborna törs inte ha hatt, säger hon.
1958 köpte Iris Asplund konkursboet efter konditori Solstugan och flyttade dit butiken. Hon har aldrig haft någon anställd.
- När familjen somnat gick jag ofta ner i butiken och gjorde mitt andra skift. Det hände att jag packade varor och skrev beställningar till två tre på morgonen.
När Iris Asplund fyllde 65 år fortsatte hon att arbeta av ekonomiska skäl, och för att hon tycker att det är roligt - åtminstone för det mesta.

- Jag har knappt haft semester på 50 år. Det har varit roligt att träffa och lära känna så mycket folk. Men nu är det inte samma sak som förr, säger hon och tar på sig en elegant vit sommarhatt med tygblommor inför fotograferingen.
- Jag har aldrig varit vacker, men jag har alltid varit lång och smal. Och passat bra i hatt, säger hon och ler förföriskt mot fotografen. Att hon ska fylla 83 i år är nästan omöjligt att förstå. Själv bryr hon sig föga om ålder.
- Hur gammal är du Iris? Hur länge ska du hålla på? Folk frågar mig det ofta. Jag förstår inte varför alla tjafsar så om ålder. Jag brukar säga att jag är 75 plus.

Iris Asplund är född 1925 i Karlholmsbruk. Pappan var lancashire­smed och hon var yngst i en syskonskara av åtta. Som 14-åring började hon som elev på en lanthandel i Karlholm. I tonåren flyttade hon till Stockholm och tog arbete inom livsmedelsbranschen, förlovade sig och födde en dotter. Några år senare lämnade hon fästmannen och flyttade till ena brodern i Tierp med sin dotter. Där fortsatte hon arbeta i matvarubutik, gifte sig och fick en son. När den ena hatt- och handarbetsaffären i Tierp lade ner, passade Iris Asplund på att starta en ny.

Hon berättar att hon var blyg som ung. Det är svårt att förstå i dag. Hon pratar gärna länge och mycket. Hon drar sig inte heller för att vara besvärlig om hon tycker att något skötts illa. Människor med makt och pengar skrämmer henne inte ett dugg.
- Jag brukar skoja och säga att jag varit motvallskärring i alla tider. Tycker folk inte som jag kan de låta bli. Och inte gör jag skillnad på folk bara för att de råkar ha några fler tior i plånboken, säger hon bestämt.
Jag vill veta hur hon blivit så bestämd, egensinnig och orädd.

Vad som får henne att våga ta strid, en dam född i ett litet brukssamhälle på 1920-talet? Men Iris Asplund är ointresserad av något psykologiserande. Fnyser lite åt frågorna.
- Jag är som jag är. Jag försöker vara rak och ärlig. Det är bara sunt bondförnuft. Det är så jag blivit uppfostrad.
Hur har du orkat driva butik ensam i alla dessa år?
- Jag röker inte, dricker inte och har numera inte någon familj att försörja. Och så älskar jag att dansa. Det håller mig pigg, säger Iris Asplund.

Så, hur länge ska du hålla på egentligen?
- Inte vet jag. Jag har faktiskt börjat fundera på att sälja fastigheten och avsluta verksamheten inom en tvåårsperiod. Men det är besvärligt. Hur ska jag bli av med alla hattarna?
Fakta:
I Tierps kommun är 21 procent av befolkningen 65 år eller äldre, den högsta andelen i länet. Även andelen personer i åldern 55-64 år är större än rikets genomsnitt.
Andelen personer mellan 20-34 år är relativt liten och andelen små barn är mindre än i länet och i riket.
Jämfört med andra kommuner i Uppsala län har Tierps kommun alltså en hög andel äldre.
Men jämför man Tierps kommun med de riktiga glesbygdskommunerna norr över så är 21 procent över 65 års ålder inte någon hög siffra.
I Västerbottens län har nästan samtliga kommuner en större andel äldre.
Värst i Sverige är Pajala i Norrbotten där 30,2 procent av befolkningen är 65 år eller äldre.

Källa: Regionförbundet, SCB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om