1 Har du träffat Sveriges monark förut?
– Ja, flera gånger. Den riktigt stora träffen, då var jag anställd spelman på slottet när prinsessan Christina fyllde år. Och senast var i samband med att jag och min fru spelade vid återinvigningen av Dannemora gruvor.
2 Tänker du spela något den här gången?
– Jag tänker göra en kupp, ha nyckelharpan på ryggen och vara klädd i folkdräkt. Så jag kommer att synas bland alla kostymer. För det stod i inbjudan att man ska ha mörk kostym, men jag har kollat upp att folkdräkt är ok. Sedan kan jag ju inte spela kungen rakt i ansiktet, men när han har tackat oss och den som utsetts att tacka för medaljörerna har gjort det så tänker jag spela något.
3 Hur känns det att få medalj?
– Det är helt otroligt. Jag fick ett brev med hovets logga uppe i hörnet. Den är ju lite lik polisens, så jag tänkte vad sjutton har jag gjort nu. Sen sprättade jag upp brevet, läste inbjudan till herr riksspelman Esbjörn Hogmark och då blev nästa tanke att försöka klura ut vem som nominerat. Jag ringde till hovet men de berättar ingenting, så jag har faktiskt ingen aning.
4 Kan den få någon betydelse?
– Jag ser det här som ett totalt erkännande av nyckelharpan och folkmusiken. 1967 fick Eric Sahlström kunglig medalj för tonkonstens främjande. Jag är den förste byggaren som får medalj, så det är även ett erkännande av vårt arbete med byggkurser och att göra nyckelharpan till en del av det svenska immateriella kulturarvet och att jag lyckas hålla en viss status på det här. Den kommer att stärka mig i mitt arbete att skriva en diger bok om akustiskt instrumentbygge, primärt nyckelharpan, och kan bli en dörröppnare till exempel när det gäller att bekosta tryckning av ett sådant verk. Ska vi ha nyckelharpan som immateriellt kulturarv så behövs ordentlig dokumentation. Medaljen är värdefull även för Eric Sahlström Institutet.
5 Har du några sedan tidigare, utöver Zornmärken och Vasaloppsmedaljer?
– Ja, jag har väldigt många idrottsmedaljer i stav, slägga och andra idrotter. Jag var med i juniorlandslaget i stavhopp i början på 1960-talet och höll på att vinna SM i militär femkamp för nyinryckta 1965. Jag ledde efter fyra grenar men konkurrenten i terränglöpning var för tuff.
6 Hur kommer du att bära den?
– Jag ska ha den på folkdräkten. Den kommer att platsa fint intill Zornmärket och Upplands Spelmansförbunds förtjänstmärke.
7 Hur går den 21:a mästarbyggkursen som just varit samlad i Tobo?
– Vi kommer alltid med nya teman. I år med praktisk inriktning på lack, ytfinish, intonering och slutjustering av ett nytt instrument, sådant som är viktigt om man ska göra ett mästarinstrument. Vi försöker göra instrumenten lättare och lättare att stämma, det vill säga kvalitetshöjande förändringar. Men vi tittar även bakåt. En praktisk övning går ut på att tillverka ett gammaldags lock, välvt och mycket tunt, med gammaldags verktyg och metoder. Det har ingen gjort sedan 1900-talets början och jag har bara hittat en kort filmsnutt som visar hur det kan göras. Jag förespråkar också att tillverka nyckelharpor enbart i gran, inte med botten i lönn efter påverkan från fiolbyggare. Singel malt whisky anses ju vara den finaste whiskyn. Vi pratar om singel spruce nyckelharpa för att komma närmare originalen.