Kanonkulor berättar om orostider

Vrakspillror, kanonkulor och unika dokument om rysshärjningarnas följder var något som lyftes fram vid årets Arkivens dag i Leufsta bruksarkiv.

Rysk spillra. Med klar koppling till arkivdagens tema Orostider hade Lars Gösta Hellberg plockat fram en vrakspillra från en rysk galär.

Rysk spillra. Med klar koppling till arkivdagens tema Orostider hade Lars Gösta Hellberg plockat fram en vrakspillra från en rysk galär.

Foto: Anders Badner

Tierp2014-11-08 17:58

Till årets tema Orostider hade Lars Gösta Hellberg plockat fram just en vrakspillra, men om den verkligen kommer från en rysk galär inblandad i deras angrepp på Sverige sommaren 1719 och som bland annat ödelade Lövstabruk kan inte sägas med säkerhet. Han kan utan tvekan berätta att ekbiten hämtades från ett vrak norr om Singö 1983 och att många ryska galärer förliste. Men att just den båten skulle vara rysk har sin grund i muntlig tradition.

Betydligt säkrare är han på en kanonkula i utställningen och vars ursprung är klart belagd.

– Den fanns på Lötens gård fram till 1920-talet då arrendatorn skänkte den till Österlövsta hembygdsförening, säger han.

Kulan är definitivt en rest från ryssarnas angrepp mot utskeppningshamnen vid Löten innanför Fagerviken och som föregick den markinvasion som skulle bli förödande för bygden.

I ett av bruksarkivets paradrum hade bokbindare Lars Göran Junars ställt ut några verk ur sin stora samling Nobelpristagare i litteratur, vart och ett unikt på sitt sätt och omsorgsfullt om- och inbundna av hans hand. En av rariteterna är en originalutgåva av finländaren Frans Eemil Sillanpää, pristagare 1939.

– Den här boken finns bara i ett exemplar, säger han och berättar om sin del av bokens historia:

– Jag hittade den på världens största bokbord i Stockholm, bland hundratusentals andra böcker och köpte den för 40 kronor. Det första jag såg när jag slog upp den var författarens dedikation med tack till fotografen för omslagsbilden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om